Kdy smíte sníst při dietě poslední jídlo? Výživová poradkyně vyvrací nejčastější mýty o hubnutí

hubnutí, žena, dieta
Zdroj: Pixabay.com

Hubnutí je zejména v ženských kruzích častým tématem. A protože je to téma často omílané, koluje o něm i řada mýtů. Kterým nesmyslům byste tedy podle výživové poradkyně Kateřiny Veldové neměli věřit a konečně tak zhubnout?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 15. 01. 2020 08:00

Dieta znamená nejíst

A to je právě velký omyl. Jestliže si při hubnutí byť jen na čas nasazujete půst, bude to mít přesný opak. Po delším hladovění se najíte a budete mít nahoře všechna shozená kila a dost možná i nějaké to kilo navíc, protože se dostaví jo-jo efekt.

Ke štíhlé postavě se musíte projíst. Jíst pravidelně, malé porce a dodávat tělu vše, co potřebuje. To znamená ovoce, zeleninu, dostatek sacharidů, které jsou v celozrnném pečivu nebo rýži, a především bílkoviny z kvalitního drůbežího masa, sýrů nebo ryb. Jedině vyvážený jídelníček a dostatek pohybu vám zajistí sice pomalejší, ale zato stálý úbytek váhy.

Zhubnu díky koktejlům a tabletkám

Doplňky stravy, které koupíte v lékárně, samy o sobě nefungují a zdravé hubnutí vám nezajistí. Pokud jste si tedy mysleli, že si v klidu můžete dát čokoládu a když po ní spolknete nějakou tu zázračnou tabletku na hubnutí, bude vše pořádku, pak vězte, že nebude. Přiberete. Přírodní přípravky sice částečně fungují, ale spíše jako podpora zdravého hubnutí. Kvalitní dietní jídlo několikrát denně a dostatek pohybu nenahradí.

Tloustnu, protože máme kila v rodině

Je sice pravda, že genetika se velkou měrou podílí třeba na tom, jak rychlý je váš metabolismus nebo jakým způsobem se ukládají tuky, ale výmluvy typu, že máte kila navíc, protože vaše maminka je měla taky, nejsou na místě. Za prvé nevíte, jestli je vaše obezita dědičná, dokud si nenecháte udělat specializovaný genetický test. Pokud sami nemůžete zhubnout, ještě než rezignujete, zkuste hubnout "pod dozorem". Poradit vám mohou zkušení odborníci třeba v organizaci www.stob.cz.

Po páté hodině už ani sousto

Ani tato rada nefunguje, i když jste ji slyšeli snad od půlky přátel a četli v rozhovorech s nejednou známou osobností. Jíst byste měli naposledy dvě hodiny předtím, než jdete spát a tělo tedy začne ukládat tuky.

"Já osobně radím dát si klidně druhou večeři. Samozřejmě v rámci zdravé výživy. Takže určitě trochu zeleniny a třeba kousek kuřecí nebo krůtí šunky. Ani druhé večeře nejsou při dietách zakázané. Naopak mají velký podíl na tom, že hladoví nezačnete v noci plenit ledničku. Jíst opravdu můžete i při dietě dvě hodiny před spaním," radí výživová poradkyně Kateřina Veldová.

Nesmím jíst žádné cukry

To je právě velký omyl. Bez kvalitních sacharidů totiž tělo nefunguje správně. "Určitě to neznamená, že si při dietě můžete dát dort nebo spořádat tabulku čokolády. Sladké vám dodá jen prázdné kalorie. Takže pokud máte nezvladatelnou chuť na sladké, dejte si kousek hořké čokolády, ovšem nesmí to být denně. Dopřejte si kousek jednou za čas a pak se vraťte k dietnímu režimu. Kvalitní sacharidy pak čerpejte z celozrnného pečiva, rýže, těstovin nebo brambor," doplňuje Kateřina Veldová.

Až shodím deset kilo, konečně se pořádně najím

To je velmi rozšířené rčení mezi zarytými dietáři. Ovšem je to špatně. Pokud si budete chtít vysněnou postavu udržet, budete muset jíst obezřetně i po skončení shazování. Cesta ke štíhlé postavě totiž vede jen při udržení zdravého jídelníčku. Ani po skončení redukční diety tedy nemůžete začít jíst jako předtím. Zadělali byste si jen na pořádný jo-jo efekt, kdy naberete všechna shozená kila plus nějaké navrch.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články