Tablety na hubnutí: Jak je to s nimi doopravdy, vysvětluje výživový specialista Havlíček

Tablety na hubnutí: Jak je to s nimi doopravdy, vysvětluje výživový specialista Havlíček
Zdroj: Pixabay.com

Zejména u žen nad čtyřicet let se někdy stává, že ačkoli cvičí a omezují se ve stravě, nehubnou tak, jak by si přály. Pokud je to i váš případ, možná jste se už začala poohlížet po nějakých tabletkách, které hubnutí slibují. Jenže - fungují opravdu?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 06. 01. 2020 08:00

Pro začátek je třeba si říci, že žádné tablety nejsou samospasitelné. Když se budete cpát vepřovým s knedlíky a neuděláte ani krok navíc, pak vám opravdu nepomohou. I když to některé reklamy slibují, bez změny životního stylu kila ani po pravidelném polykání nejrůznějších přípravků opravdu sama nezmizí. Nicméně i odborníci připouštějí, že pokud budete dodržovat zdravé stravovací návyky a zařadíte do programu také pohyb, mohou vám tablety na hubnutí opravdu pomoci třeba nastartovat metabolismus.

„Někdy působí i placebo efekt. Když si někdo tablety na hubnutí koupí, bývá většinou už vnitřně nastaven, že se hodlá nadbytečných kilogramů zbavit. Začne tak držet dietu a sportovat, takže opravdu docílí toho, že kila půjdou dolů. A připisuje úspěch právě potravinovým doplňkům. Že za tím je právě úprava stravy a pohyb, si prostě nepřipouští,“ říká výživový specialista Petr Havlíček. Nicméně ani on tablety úplně nezavrhuje. Takže jaké jsou možnosti?

Kofeinové přípravky

Kofein patří mezi stimulanty a pomáhá rozběhnout metabolismus. Může dokonce na krátkou dobu snížit chuť k jídlu. Jeho užívání je ovšem vázáno na řadu faktorů. Kdo pije nadměrně kávu, měl by na kofeinové přípravky raději zapomenout. Jinak hrozí „předávkování“, které s sebou nese nespavost, nervozitu, někdy dokonce třes nebo nevolnost a zvýšení krevního tlaku.

Všemocný L-carnitin

Přípravky s L-carnitinem slibují rychlé zhubnutí, jejich vliv na metabolismus je ale mírně řečeno nadnesený. „Žádná studie dosud neprokázala, že by vyloženě zvyšovaly výdej energie. Je pravda, že látka v nich obsažená, tedy L-carnitin, pomáhá odbourávat tuk, ale bez úpravy stravy a pohybu vám prostě hubnutí nezajistí,“ vysvětluje Petr Havlíček.

Jestli jste si tabletky právě koupila, nevěšte hlavu, samy od sebe sice úbytek kil nezařídí, ale ve spojení se zdravým životním stylem přeci jen pomohou.

Vláknina zasytí

Přípravky s vlákninou jsou velmi rozšířené a oblíbené. „Je pravda, že vláknina pomáhá předejít pocitům hladu, protože přípravky s vlákninou v žaludku absorbují vodu, nabobtnají a dávají tak pocit sytosti,“ komentuje výživový specialista Havlíček.

Vláknina, z nichž nejznámější je asi psyllium získávané z ovsa indického, dále reguluje trávení sacharidů i tuků a pomáhá lepší práci střev. Takže obecně vzato, přírodní přípravky s vlákninou sice opět samovolné hubnutí nezařídí, ale při dietním režimu určitě pomohou.

Léky jsou jen na předpis

Tablety na hubnutí na předpis může vystavit jen lékař obezitolog a jsou k dispozici lidem, kteří mají Body Mass Index vyšší než 30, tedy spadají do kategorie obézních. Tyto opravdu fungují, protože urychlují metabolismus.

Na předpis ovšem nejsou jen tak, protože mohou mít celou řadu vedlejších účinků, z nichž nejznámější je pak nespavost. Ten, kdo tablety na předpis užívá, musí být pod lékařským dohledem. I když fungují, měl by si asi každý „dietář“ uvědomit, že prášky problém s obezitou neřeší. Vše je o životním stylu. Léky vás nedonutí ke zdravějšímu stravování, ani k pravidelnému pohybu. Takže než zamíříte k obezitologovi pro recept, zkuste na sobě zapracovat.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články