Jak zdravě zhubnout nejen do plesových šatů za týden. Nutriční specialistka radí

Jak zdravě zhubnout nejen do plesových šatů za týden. Nutriční specialistka radí
Zdroj: Pixabay.com

Plesová sezona je v plném proudu, ovšem vy se nevejdete do šatů, protože jste to o Vánocích zase přehnala s cukrovím a chlebíčky. Nebojte se, i za týden se dá s postavou leccos udělat. A nebudete přitom rozhodně hladovět.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 03. 01. 2020 08:00

Možná si teď myslíte, že jsme se asi zbláznili, protože za sedm dní se přeci nedá nic moc zhubnout. Ale dá. Musíte na to s rozmyslem. Především nesmíte hladovět. „Samozřejmě že když si nasadíte drastickou dietu, při které nebudete takřka jíst, můžete zhubnout až tři kila za týden. Ovšem váš organismus bude trpět. Zpomalí se vám metabolismus, tělo ze šoku začne více ukládat tuk a navrch se budete cítit unavení a bez života. Navíc následující týden, kdy začnete jíst normálně, naberete kila nazpátek už během prvních dvou dnů,“ říká nutriční specialistka Kateřina Veldová.

Ale nebojte se, i za týden můžete se svou postavou udělat malý zázrak. Zbavíte se nadbytečné vody, shodíte až dvě kila a postavu zpevníte, takže své vysněné plesové šaty zase dopnete.

Pryč s cukrem

Zásadou je vyhnout se cukru. Ne úplně, třeba ovoce dopoledne místo svačiny je důležité, ovšem chuť na sladké si nechte zajít. Dovolte si maximálně čtvereček hořké čokolády, pokud už bude chuť na sladké nezvladatelná. Totiž kromě toho, že při neustálém mlsání sladkého přibíráte, tak nadměrná konzumace cukru s sebou nese i nafouklé břicho. „Skutečně je to tak. Jestliže omezíte sladké, budete mít i plošší břicho,“ potvrzuje Kateřina Veldová.

Jezte hodně zeleniny

Zelenina je pro naše zdraví prostě nenahraditelná, jelikož díky obsahu vlákniny a dalších složek podporuje hubnoucí proces. „Týden můžete nahradit přílohy zeleninou. K obědu si dávejte zeleninové mísy s kuřecím masem, vajíčky nebo kvalitním sýrem, abyste dodali tělu i bílkoviny. Uvidíte, jak se budete cítit lehčí a budete mít i více energie,“ dodává Kateřina Veldová.

Zapomeňte na alkohol

Jste zvyklí si několikrát týdně dát skleničku vína? To bohužel nepůjde. V alkoholu se totiž skrývá spousta kalorií. Sklenička bílého má 550 kJ a červené dokonce 620 kJ. Kromě těchto skrytých kalorií navíc alkohol silně zavodňuje, takže můžete působit otekle. I když se při dietě povoluje občas zhřešit sklenkou bílého nebo bílým střikem, při týdenní snaze o štíhlejší postavu na alkohol prostě zapomeňte.

Nastartujte metabolismus

Metabolismus při hubnutí potřebuje trochu zrychlit. Nejlepší způsob, jak ho nastartovat, je rozhodně pohyb. Nebojte se, nemusíte se tři hodiny denně mučit v posilovně, ale zařaďte do každého dne třeba pravidelnou chůzi. Počítá se totiž každý krok. Dalším trikem, jak zrychlit metabolismus, je dostatek spánku.

„Pokud totiž málo spíte, zvyšuje se v mozku hladina hormonu ghrelinu, který jednak zpomaluje spalování a naopak může za velký pocit hladu a chuti na sladké. A tak hrozí, že si sem tam dáte nějakou tu sladkou tyčinku nebo i kus dortu, takže v žádném případě nezhubnete ani kilo. Ideální a při dietě ještě víc je spát osm hodin denně,“ doplňuje Kateřina Veldová. Při zdravém týdenním hubnutí si můžete dovolit i podpůrné přírodní produkty, jako je například kapsaicin, který metabolismus pěkně nakopne.

Pozor na stres

Je vědecky prokázáno, že stres hubnutí nepodporuje, natož když má tvarování postavy trvat jen týden. Může za to hormon kortizol, který stres vyplavuje a který zpomalí metabolismus tak, že si tělo tuky ukládá, místo aby je spalovalo. Takže už žádné každodenní vážení, abyste se vystresovala, že ty šaty prostě neobléknete. Snažte se být co nejvíce v klidu, meditujte a hubnutí půjde snáz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články