Nečekaní pomocníci při hubnutí: Nádobí, chrom i psyllium

Nečekaní pomocníci při hubnutí: Nádobí, chrom i psyllium
Zdroj: Unsplash.com

Hubnutí je bohužel nedílnou součástí našich životů. Ta radost, když se podaří sundat nějaké to kilo dolů a ten vztek, když se nám ručička váhy šplhá nahoru. Pokud jste právě ve fázi stoupání a přemýšlíte o dietě, zpozorněte, možná pro vás máme tipy, jak si při hubnutí pomoci.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 10. 01. 2020 08:00

Ačkoli o tom rozhodně sní většina dietou se týrajících žen a koneckonců už i pěkná skupina mužů, zázračnou pilulku na hubnutí, po které by během noci zmizely všechny faldíky, prostě nikdo nevymyslel. Takže jestli se chystáte na hubnutí, abyste si užili už toto jaro v pohodě, aniž byste museli pořád schovávat břicho pod volný svetr, musíte se smířit s faktem, že to bude stát námahu i přemáhání. Zdravé hubnutí prostě trochu bolí a reklamy typu Díky této pilulce jsem zhubla 8 kg za měsíc jsou lež a černé díry vaší peněženky. Zhubnout se dá jedině kombinací pohybu a změny jídelníčku.

Šikovní pomocníci

Na trhu ovšem existují pomůcky a preparáty, které za vás sice nezhubnou, ale mohou vám cestu k vysněné figuře přeci jen zpříjemnit. Vyzkoušejte třeba zdravé vaření ve speciálním nádobí, anebo nové cvičící pomůcky. Kromě toho jsou na trhu i nejrůznější minerály a doplňky při hubnutí. Sice kalorie extra nespalují, ale dokáží tlumit pocit hladu nebo mírně zrychlovat metabolismus. A i kdyby fungovaly jen jako placebo, nevadí, na zdraví vám neškodí a i víra uzdravuje. Tedy ehm… hubne…

Vláknina vás zasytí

Vláknina je dobrá pro pocit sytosti. Obsahuje totiž složky, které v žaludku nabobtnají a tím mírní pocit hladu. Pro hubnutí je zejména důležitá rozpustná vláknina. Výborné je psyllium (česky osemení z jitrocele indického), které pomáhá zbavovat sliznici střev škodlivých látek a rovněž snižuje hladinu cholesterolu v krvi. K dostání je i jablečná vláknina, jež posiluje střevní mikroflóru a snižuje výrazně chuť k jídlu.

Chrom zažene chuť na sladké

Zkušení dietáři si pochvalují i chrom. Ten pomáhá snížit chuť na sladké tím, že stabilizuje hladinu krevního cukru. Kombinuje se, také s dalšími složkami podporujícími proces hubnutí, jako je například extrakt ze zelené kávy.

Kapsaicin a karnitin spalují tuky

Pokus jste si naordinovali pravidelný pohyb, tak vám obě látky významně pomohou odbourávat tuk. Kapsaicin zrychluje metabolismus a pomáhá i zažívání. Karnitin podporuje přesun tuku z tukových buněk do buněk svalových. Čím vyšší je hladina karnitinu ve svalu, tím více tělesného tuku se může přesunout a spálit.

Švihadlo nejen pro malé

Velmi efektivní při hubnutí je obyčejné švihadlo. Cvičit tak můžete v pohodlí domova, a přesto si dát pořádně do těla. Pro začátek bude úplně stačit, když si zavzpomínáte na to, jaké cviky jste jako dítě se švihadlem dělali. Vyberte čtyři a každý dvanáctkrát opakujte. Spálit tak můžete až 500 kalorií. Ze začátku se nepřepínejte, pozvolna si cviky přidávejte nebo prodlužte dobu opakování.

Činky zpevní ruce

Jestliže máte problémy s tukem na pažích, činky jsou ideální. Pro začátek si pořiďte jedny činky lehčí a druhé těžší, ať je cvičení variabilnější. Pokud nemáte činky, úplně postačí PET láhve s vodou (ale ty větší 1,5 litrové). Při pravidelném cvičení odbouráte tuk a naopak zpevníte svaly na pažích, což ocení zejména ženy nad čtyřicet, které se s povislými pažemi začínají potýkat.

Zdravé nádobí

Do kvalitního nádobí se opravdu vyplatí investovat. Můžete tak totiž vařit třeba v páře, což se vám při dietě obzvlášť vyplatí. Parní hrnec připraví jídlo rychle a šetrně. Má několik pater, v jednom čase tak připravíte více pokrmů najednou. Vaření v páře umožňuje i vyjímatelná nerezová napařovací vložka v klasickém hrnci s hroty pod poklicí pro zvolna se vařící jídla. Nebo zkuste žáruvzdorné misky, které doslova přinášejí revoluci do světa dietní kuchyně. Při vaření vzniká uvnitř misek intenzivní mikroklima, díky kterému si potraviny uchovají cenné nutriční látky, vitaminy, přirozenou chuť i šťavnatost.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články