Kysané zelí: Antický lék, vitamínová bomba, ochrana před celulitidou a urychlovač hubnutí

Kysané zelí: Antický lék, vitamínová bomba, ochrana před celulitidou a urychlovač hubnutí
Zdroj: Pixabay.com

Kysané zelí patří mezi základní potraviny, které byste si měli dopřávat každý den. Jeho účinky uměli ocenit už naši antičtí předkové. Nejenže je výborným pomocníkem pro posílení imunitního systému, ale pomáhá také při hubnutí.

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 10. 2018 09:37

Posílení imunity

Kysané zelí zvyšuje odolnost organismu a posiluje jeho přirozenou obranyschopnost. Díky bakteriím, které vznikají při kvašení, obsahuje mnohem více vitamínů než zelí v syrovém stavu. Bohaté je hlavně na vitaminy C, B, K, E, provitamin A, kyselinu listovou, draslík, železo, vápník, zinek, selen, vlákninu, bílkoviny, aminokyseliny a také takzvané izotiokyanáty, které chrání naše tělo před rakovinotvornými účinky.

Léčivé účinky

Již naši předkové ho používali při dalekých plavbách, aby se tak chránili před kurdějemi. Jako další doporučený recept pro zlepšení vykašlávání a tvorbu hlenů se osvědčila směs zelné šťávy s medem v poměru 1:1, která se pije po doušcích během dne.

Detoxikace a hubnutí

Kysané zelí obsahuje pouhých 17 kalorií ve 100 g. Aktivuje funkci trávicí soustavy, podporuje množení správných bakterií, které urychlují trávení, a odvádění škodlivých látek z těla. Působí tedy jako výborná prevence celulitidy. Kromě toho neobsahuje žádný tuk. Naopak má hodně vlákniny, jež pročistí tělo a vyplaví z něj jedovaté látky. Navíc dobře zasytí, brání pocitu hladu a odbourává cholesterol.

Kvalitnější intimní život

Díky zvýšenému obsahu vitamínů B12 a B6 pomáhá proti únavě a stresu. Když si dáte zelí k večeři, podpoříte produkci spánkového hormonu melatoninu, díky kterému se vám bude spát mnohem lépe. Dobrý vliv má zelí i na libido a plodnost.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články