Vřesové pivo Suroviny: Na 6 l vody: 1,5 kg květů vřesu 500 g melasy 30 g mletého zázvoru 15 g chmele 5 lžic pivního kvásku (kvasnic) voda Postup: V době plného květu natrháme vřes, který omyjeme studenou vodou Smaltový hrnec naplníme vřesem, zalijeme vodou a hodinu povaříme Přecedíme do čisté dřevěné kádě a přibližně na každých 5,5 l tekutiny (nějaká voda se vyvaří) přidáme 15 g chmele, 30 g zázvoru a 500 g melasy Přelité zpět do vymytého hrnce dalších 20 minut povaříme, opět přecedíme a jakmile bude směs téměř vychladlá, přidáme 5 lžic kvasnic (kvásku), přikryjeme utěrkou a nejméně 24 hodin necháme kvasit (nemícháme!) Opatrně stáhneme pěnu a jemně přelijeme do dřevěné kádě, v hrnci by vám měla zůstat usazenina z kvasnic Nakonec pivo nalijeme do dobře vyvařených lahví a pevně zašpuntujeme, jednotlivé láhve skladujeme týden, nejlépe na temném a chladném místě. Zdroj: Wikipedie