Prokletí legendárního diamantu Hope. Kdo ho koupil, záhy tragicky zemřel

Prokletí legendárního diamantu Hope. Kdo ho koupil, záhy tragicky zemřel
Diamant Hope je drahokam opředený legendami a mýty, který je nyní v Národním přírodovědném muzeu ve Washingtonu. Jeho hodnota činí zhruba 250 milionů dolarů. Je dlouhý 2,5 cm a váží 45,5 karátu.Francouzský obchodník Jean-Baptiste Tavernier, který v hinduistickém chrámu objevil diamant Hope. Rozhodl se ho ukrást a zpeněžit. Tím začíná neblahá cesta diamantu.Indická bohyně Síta a její kněží sesílají na uloupený klenot smrtící kletbu.Prvním majitelem diamantu se stal francouzský král Ludvík XIV., jenž přežil téměř všechny svoje děti.+ 6 fotek+ 7 fotek

Hope, nádherný diamant modrofialové barvy s cenou zhruba 250 milionů dolarů, patří mezi nejslavnější drahokamy světa. Vděčí za to nejen své kráse, ale i legendě, podle které má zabíjet své majitele. Jeho příběh začíná kdesi v Indii a končí v muzeu ve Washingtonu. Kdo všechno padl za oběť prokletému drahokamu na jeho smrtonosné cestě dějinami?

Kateřina Niekurzáková
Kateřina Niekurzáková 24. 09. 2019 11:00

Diamant Hope je dlouhý 2,5 cm a váží 45,5 karátu. Neobvyklé sytě modrofialové zabarvení je způsobeno obsahem boru. Prvním doloženým majitelem byl francouzský cestovatel a obchodník Jean-Baptiste Tavernier (1605 - 1689). Podle některých tvrzení našel diamant v indickém dole Kollur, podle jiných to však bylo úplně jinak...

Krádež století

Legenda praví, že Jean-Baptiste Tavernier narazí při své cestě do Indie na hinduistický chrám. Objeví v něm sochu bohyně Síty, která má místo jednoho oka nejnádhernější diamant, jaký kdy viděl. Fascinovaný Tavernier se rozhodne drahokam ukrást s vidinou obrovského výdělku. V noci se proto vplíží do chrámu a vydloubne sošce její cenný poklad. Ráno se o krádeži dozví hinduističtí kněží a na uloupený kámen prý sešlou smrtící kletbu.

S diamantem přišel i o hlavu

Diamant kupuje jako první francouzský král Ludvík XIV., kterému zemřela v dětském věku většina potomků. Samotný Král Slunce se naproti tomu dožívá vysokého věku. Pomsta indických kněží má teprve přijít. Kámen je zasazen do náhrdelníku s řádem zlatého rouna a stává se součástí francouzských korunovačních klenotů patřících Ludvíku XVI. Ten během Francouzské revoluce nepřichází jen o diamant a korunu, ale i o vlastní hlavu

Oběti se začínají kupit

Roku 1830 kupuje diamant pohádkově bohatý nizozemský bankéř jménem Henry Hope, od něhož klenot získává své jméno Hope, tedy Naděje. Diamantu se ale rád a rychle zbavuje ve prospěch synovce lorda Francise Hopea. Nebohý lord Francis pak přijde o veškerý majetek, opustí ho manželka a nakonec ho zachrání jen prodej drahokamu. Nový kupec, francouzský makléř Jacques Colot, velice rychle po uzavření obchodu zešílí a spáchá sebevraždu.

Řetězec tragédií

Diamant zabíjí dál, tentokrát řeckého obchodníka Simona Montharidese, který krátce po jeho pořízení umírá s manželkou a dcerou při nehodě v převráceném kočáře.

Kletby se nebojí jen mediální magnát Edward McLean a kupuje modrý diamant pro svou ženu Evalyn, která ho nechává vsadit do náhrdelníku. Smrt na sebe ale nenechá dlouho čekat a devítiletý syn bohatých manželů umírá pod koly automobilu. Později spáchá sebevraždu i mladá dcera významného milionáře. Sám McLean jejich úmrtí neunese a umírá v psychiatrické léčebně.

Kletbu nakonec zlomí jen nezištné darování diamantu. Cenný kámen tak v roce 1958 připadá americkému Smithsonovu institutu ve Washingtonu.

NA OBĚTI DIAMANTU HOPE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články