Jazzová legenda Vlasta Průchová: Umírala ochrnutá a opuštěná

Od konce 40. let 20. stol. vystupovala jako zpěvačka společně s manželem, který pracoval jako lékař v pražské Thomayerově nemocnici.
Zdroj: Wikipedie
Vlasta Průchová (12. července 1926 Ružomberok – 16. června 2006 Praha) byla česká jazzová zpěvačka, manželka MUDr. Jana Hammera st. a matka skladatele a hudebníka Jana Hammera.Narodila se v Ružomberoku, s manželem MUDr. Janem Hammerem st. se poznala v roce 1941.  V roce 1943 již oznámili své zasnoubení, ale brali se až v roce 1947. Sňatkem změnila příjmení na Hammerová, na veřejnosti nadále užívala příjmení Průchová.Byla průkopnicí českého jazzového repertoáru, mimo jazzu se věnovala i české populární písni+ 6 fotek+ 7 fotek

Dnes by legendární jazzová zpěvačka Vlasta Průchová oslavila 93. narozeniny, bohužel na ni ale rodina s největší pravděpodobností vzpomínat nebude. Legenda umírala sama po těžké nemoci v motolské nemocnici. V posledních měsících dokonce ochrnula a ztrácela hlas.

Petra Járková
Petra Járková 12. 07. 2019 08:00

Vlasta Průchová byla průkopnicí českého jazzového repertoáru, mimo to se věnovala i české populární hudbě.

Slavní přátelé

Účinkovala s Karlem Gottem, Milanem Chladilem nebo s Evou Pilarovou. Obdivoval ji i prezident Václav Klaus. Pomáhala také mladým začínajícím muzikantům. S manželem strávila jeden rok na studijním pobytu v USA. Poté, co její syn Jan Hammer odešel v roce 1968 do emigrace, stala se pro komunistický režim nepohodlnou a nesměla dále nahrávat. Do nahrávacího studia se vrátila až v roce 1992.

Chatrné zdraví

V roce 1994 měla zpěvačka podstoupit operaci kolene, která se sice povedla, ale od té doby ji začala sužovat tloušťka a deprese. Jejím stavům nepomáhal ani vztah se synem Janem Hammerem, který žil v Americe. Navíc jako velice bohatý muž na své matce dost šetřil. Říká se, že po operaci kolene si musela půjčovat od známých, aby si mohla zaplatit nadstandardní pokoj. Na sklonku života jazzová legenda ochrnula na půlku těla a byla odkázána na pomoc ostatních. Každou hodinu ji museli otáčet kvůli proleženinám, začala ztrácet hlas a to ji psychicky zlomilo. Nakonec po těžké nemoci zemřela  v léčebně dlouhodobě nemocných v nemocnici v Motole.

Syn a dcera

Kromě syna, se kterým neměla Průchová valný vztah, porodila ještě dceru. Tu velmi milovala, ale vzhledem k tomu, že byla psychicky nemocná, léčí se už nějaký ten pátek na psychiatrii v Bohnicích. Osud se s prví dámou českého jazzu nemazlil, ale ona i přesto bojovala do posledních sil.

Poslední rozloučení

Pohřeb Vlasty Průchové byl také jen rodinný, přál si to její syn Jan Hammer. Sice se očekávalo, že bude poslední rozloučení řešit Zdeněk Srstka, nakonec ale dorazil její syn z Ameriky a všeho se ujal.

JAKÝ BYL ŽIVOT VLASTY PRŮCHOVÉ SE DOZVÍTE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články