Zlatý slavík Karel Gott slaví 79. narozeniny. Jaké byly jeho dětské sny?

Dnešní oslavenec Karel Gott je považován za nejúspěšnějšího českého zpěváka všech dob!
Zdroj: facebook.com
Karel Gott při jednom ze svých vystoupení.Gottova dcera Dominika a jeho manželka Ivanka.Karel rád vypráví vtipné historky ze života.S Jiřinou Bohdalovou na setkání se seniory.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dnešní oslavenec Karel Gott je považován za nejúspěšnějšího českého zpěváka všech dob. Důkazem je nejen 42 Zlatých slavíků, které obdržel během své kariéry, ale také zájem o jeho písně po celém světě.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 20. 07. 2018 15:46

Karel Gott se chtěl od dětství stát malířem, ale jeho pokus dostat se na UMPRUM nebyl úspěšný. Vyučil se elektromontérem a začal pracovat v ČKD. Souběžně se věnoval zpěvu. Příležitostně zpíval v pražských kavárnách a stěžejní pro něj byla spolupráce s orchestrem Karla Krautgartnera, s nímž také absolvoval první zahraniční zájezdy.

V roce 1960 Gott nahrál první studiové nahrávky a současně začal zdokonalovat svůj hlas pod vedením profesora Karenina na pražské konzervatoři.

V 70. a 80. letech byl Karel Gott hvězdou české pěvecké scény. Koncertoval a nahrával po celém světě. Jeho repertoár obsahoval klasiku, lidové písně a velice oblíbenými se stala jeho vánočně laděná alba.

Nutno dodat, že největšího úspěchu dosáhl s převzatými písněmi.  Známými se staly písně od Karla Svobody (Mistrál, Nápoj lásky č. 10, Mám zlatej důl, Beatles, Čau lásko), a některé od Ladislava Štaidla (Kávu si osladím).

Gott vydával jednu píseň za druhou a jeho tvorba tím začala trpět. Ze stovek a tisíců nahrávek mělo jen malé procento skutečnou kvalitu.

Nicméně musíme smeknout před jeho neuvěřitelnou pracovitostí, suverénním přednesem a bezkonkurenčním hlasem.

Už na konci 80. let uvažoval o ukončení kariéry. Po fantastickém úspěchu dvou velkých turné v letech 1990 a 1991 své rozhodnutí přehodnotil a pokračoval v tvůrčí činnosti. Stal se žijící legendou, dodnes sbírá ocenění a nahrává nové písně, které ale bohužel už nejsou tak hlasově suverénní.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články