Velký milovník žen Waldemar Matuška by dnes oslavil 86. narozeniny. Víte, jak se doopravdy jmenoval a proč se nadobro rozkmotřil se svým bratrem?

Matuška se svou kolegyní a později i manželkou Olgou Blechovou.
Zdroj: Facebook/Zlatá šedesátá
Walda si rád užíval života plnými doušky.I přes velký talent, který podědil po matce, se ho jeho rodiče rozhodli dát do učení na skláře do Poděbrad. V Karlových Varech, ve sklárně Moser, se ale ukázalo, že sklářskou píšťalu nezvládne. Jaké štěstí pro hudební svět!Waldemar Matuška s Evou Pilarovou a Karlem Štědrým.Waldemar Matuška litoval rozkmotření s bratrem po celý zbytek života.+ 1 fotka+ 2 fotky

Oblíbený český zpěvák Waldemar Matuška byl znám především díky svému jedinečnému zpěvu. Málokdo už ale ví, že rád a také často střídal své partnerky. Kvůli podezřelé činnosti byl dokonce sledován StB. Přejmenovat se nechal až ve svých 40 letech! Co dalšího jste o Waldovi netušili?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 02. 07. 2018 19:34

Waldemar nebyl Waldemar

Na svět přišel Walda 2. července 1932 téměř na prknech jeviště v Košicích. Jeho maminka, zpěvačka vídeňských operet Mia Malinová zde byla právě na turné. Chlapeček byl pokřtěn jako Vladimír a odmalička mu nikdo neřekl jinak než Valdíku. Své jméno si zpěvák změnil až ve 40 letech, protože Waldemar zní na pódiu přeci jen lépe. Také se traduje, že jeho otcem byl cikánský primáš, šéf cimbálové muziky.

 

Vyučený sklář

Přestože Matuška zdědil talent ke zpěvu a herectví po své matce, rozhodli se ho jeho rodiče dát do učení na skláře do Poděbrad. V Karlových Varech, ve sklárně Moser, se ale ukázalo, že sklářskou píšťalu nezvládne. „Já byl prostě chabrus na plíce a místo hrudníku jsem měl lavor, obrácený dovnitř,“ žertoval později on sám. Záchrana jeho talentu přišla v roce 1950, kdy se rodina vrátila do Prahy a Waldemar prošel konkurzem do Státního souboru písní a tanců.

 

Tajná policie

O život tehdy již populárního zpěváka Waldemara Matušky se soudruzi začali zajímat poté, co jim přišlo udání, že přespříliš obdivuje západní způsob života. Doma mu visela fotografie prezidenta Masaryka, nejevil také valný zájem o interpretaci socialistických pís­ní.

 

Ženy

Během jeho sledování zjistili, že zpěvák často střídal ženy, mnohdy neměl jen jednu, ale udržoval poměr hned s několika dámami najednou, a navíc holdoval alkoholu.

Boj o Zlaté slavíky i písně

Matuška byl v 60. letech hlavním konkurentem Karla Gotta. Přetahovali se tehdy nejen o Zlaté slavíky, ale i o písně. „Oba pánové byli rozdílní jak barvou hlasu, tak vizáží i náturou. Waldemar byl bohém, Karel byl precizní, velmi pracovitý. Myslím, že to nejlépe vystihuje věta, kterou kdysi Waldemar řekl – Karel se dře a je první, já dělám h... a jsem druhej,“ vzpomíná Eva Pilarová.

 

Známý rebel ve Varech

S Evou Pilarovou je spojena i další historka, zapsaná ve spisech StB. Donašeči tehdy udali Waldemara, který měl společně se svou kamarádkou a kolegyní Evou Pilarovou močit z balkonu karlovarského Grandhotelu Pupp. Zpěvačka se proti nařčení ohradila.

 

Rozkmotření bratři

„Walda měl bratry tři. O šest, osm a deset let starší. Všichni bydleli v Německu. Franta, Jarka a Honza. Vím, že nejblíž mu byl Franta, i věkem,“ vzpomíná Olga Matušková, vdova po zemřelém zpěvákovi.

Rodinné pouto bylo narušeno kvůli jedinému televiznímu záběru. „Jarka nařkl Waldu, že je komunista. To neměl dělat. Bylo to na Waldově koncertu v Hamburku. Tvrdil mu, že ho viděl, jak sedí vedle Gotta v Divadle hudby, kde umělci podepisovali Antichartu,“ vysvětluje vdova. Jarka se v tu chvíli ale osudově zmýlil. Waldemar byl ten den v Německu a nic podepsat nemohl.

Vedle Gotta tehdy seděl Franta Hacker z K. T. O. Byl tehdy vlasatý a fousatý, a protože byl z poloviny zakryt tribunou, mnoho lidí si ho se zpěvákem spletlo. Waldemara toto rozkmotření údajně trápilo po celý zbytek života, ale nikdy už se oba bratři nesmířili.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články