Noc na Karlštejně. Podívejme se do zákulisí tohoto velice oblíbeného filmu

Krásná Jana Brejchová hrající královnu Elišku se během natáčení zamilovala do Peška, Jaromíra Hanzlíka. A jaké další zajímavosti jdou o filmu zjistit?
Zdroj: filmové studio Barrandov
Krásná Jana Brejchová hrající královnu Elišku se během natáčení zamilovala do Peška, Jaromíra Hanzlíka. A jaké další zajímavosti jdou o filmu zjistit?Jaromír Hanzlík si ve filmu zahrál Peška.S Danielou Kolářovou tvořili ve filmu často pár.

Noc na Karlštejně je velice oblíbený a vtipný muzikálový film, který televize reprízují rok co rok. Vypráví o velké lásce. A láska na filmovém place během natáčení opravdu vznikla. Najít se o tomto filmu dá ještě mnoho zajímavostí.

Pavel Dvořák
Pavel Dvořák 10. 06. 2018 08:31

V roce 2007 se tento film v anketě Nejlepší český hudební film umístil na prvním místě, kde získal 34 % hlasů.

Helena Vondráčková nazpívala kromě písně Lásko má, já stůňu, kterou ve filmu interpretuje Jana Brejchová coby Eliška Pomořanská, také vokály v písni Do věží, kterou zpívá Waldemar Matuška coby Petr, král cyperský.

Natáčení vždy neprobíhalo přesně podle plánu, ale Zdeněk Podskalský se snažil být nad věcí a nikdy neztrácel hlavu. Pokud ho něco trápilo, svěřil se jen svému deníčku. „Pátý den. Dnes jsme nenatočili vůbec nic, pršelo. Hála a Štědrý se pěkně zlinkovali, měli zpívat a nezpívali.“ Jak je vidět, všichni si to zkrátka užili podle svého.

Původní divadelní předloha od Vrchlického obsahuje i postavu šaška Rolničky, který je intrikujícím vypravěčem celého příběhu a vlastně ví o celém dění na hradě. Pro film byla tato postava vyškrtnuta.

Ve skutečnosti se Karel IV. s Alžbětou Pomořanskou oženil v roce 1363, kdy jemu bylo 47 let a Alžbětě pouhých 16. Byl to sňatek z rozumu, Karel se tím zbavil opozice. Nicméně Alžběta ke Karlovi chovala velkou úctu a byla mu velmi nakloněna. Jejich vztah byl harmonický a měli spolu šest dětí.

Císař Karel IV. na svém hradě Karlštejně nepobýval nijak často, mnohem více jej využíval jeho syn Václav IV. To byli také jediní dva panovníci, kteří na Karlštejně pobývali. Od té doby již žádný.

Ve filmu je řečeno, že hrad Karlštejn byl založen jako pokladnice svatých ostatků (a zemských klenotů). To však není zcela pravda. Karlštejn byl založen jako Karlovo soukromé sídlo (1348). Navíc české korunovační klenoty se na Karlštejn dostaly až v době husitských válek, což byl také důvod dobývání (neúspěšného) hradu roku 1422. Říšské korunovační klenoty císař Karel fyzicky měl až od roku 1455. Místem uložení klenotů se stal Karlštejn až později.

Autor hudby, Karel Svoboda, považoval tento film za nejlepší, ke kterému kdy skládal hudbu.

Režisér Zdeněk Podskalský sám zpochybnil historickou věrohodnost filmu, co se týká zemité královny Alžběty Pomořanské (Jana Brejchová): „Pokud bychom se měli držet dobových reálií, musela by Elišku Pomořanskou hrát Helena Růžičková a ne Jana Brejchová. Eliška přece byla žena, která podkovy ohýbala a pancíře trhala.“

Jaroslav Marvan byl během natáčení velice nemocný. Dokonce tak moc, že ho denně museli na natáčení vozit z nemocnice. Ke konci natáčení už ani nebyl schopen sám chodit a museli ho podpírat.

Během natáčení se do sebe zamilovali Jana Brejchová a Jaromír Hanzlík. Brejchová byla přitom tou dobou vdaná za Vlastimila Brodského, hrajícího krále Karla IV.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články