Antistresový levandulový rituál: Uvolní organismus a zmírní bolest hlavy

levandule, žena
Zdroj: pixabay.com

Voňavá levandule je hotové požehnání pro duševní pohodu, relaxaci a dobrý spánek. Když kvete, zdobí, sušená provoní šatník a levandulový olej pečuje o pokožku. Léčivá levandule zklidňuje, působí proti bolesti hlavy a snižuje krevní tlak.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 19. 09. 2020 10:00

Nemůže být pochyby o tom, že levandule je jedna z nejvděčnějších bylin. Je nenáročná, dokáže růst i v relativně malých nádobách, takže oživí i velmi malý balkon. Něžně fialové a omamně voňavé květy ozdobí každé místo, použijete ji do šatníku, aby vám ho provoněla, uděláte z ní olej na pečení nebo přisypete do marmelády, levandulovým sirupem ozvláštníte sekt.

Nejvíc si ale levanduli užijete při svých domácích relaxačních rituálech. Její vůně pomáhá při uvolnění a zklidnění mysli, zažene bolest hlavy. Při rituálu z vás opadne všechen stres a únava, zpomalí se dýchání.

Masáž jako v Provance

Jestliže jste opravdoví milovníci vonných fialových kvítků, dopřejte si uvolňující relaxační levandulovou masáž. Působí velmi povzbudivě například i při psychických a citových problémech, uklidní vás při již zmíněném stresu a uleví při depresích. Oceníte ji při návalech horka, bolestech hlavy a dokonce i při migréně. Masáž levandulovým olejem je velmi účinná i při lehčích kožních problémech. Zklidňuje menstruační bolesti a únavu z přepracování.

Když se chystáte dopřát si levandulovou masáž, naplánujte si současně i volný zbytek dne. Nechte její účinek v poklidu doznívat, jenom tak načerpáte nové síly.

Aromaterapie bez obav

Levandulový olej je nejpoužívanější olej v aromaterapii. Je velmi jemný a vhodný k ošetření pokožky před i po opalování pro všechny typy pleti, včetně citlivé.  Výborný je k péči o vlasy (proti lupům), přidává se do přípravků pro ústní a pro intimní hygienu. Díky svým jedinečným vlastnostem by neměl chybět v žádné lékárničce.

Jedním z mála éterických olejů, které lze použít lokálně na pokožku i sliznici neředěný, je právě olej levandulový. Působí antisepticky a regeneruje buňky pokožky. Uklidňuje nervové napětí a je vhodný na popáleniny, hnisavé rány, na rány všeobecně. Mimo jiné je i známým repelentem (i proti vlasovým vším), působí i proti molům.

Kdy si levanduli musíte odepřít

Ne vždy je použití levandule vhodné. Měli byste se jí například vyvarovat při akutním horečnatém a infekčním onemocnění, i pokud trpíte na záněty kůže a žil. Opatrnost se doporučuje také během neurčitých bolestivých stavech a poraněních. Rozhodně se ale levanduli vyhněte před a těsně po operaci a v průběhu léčby nádorového onemocnění. Také epileptikům levandule nesvědčí.

Vůně levandule je skutečně silná a citlivým osobám může dokonce způsobovat slabost či nevolnost.

 Levandulový olej

Potřebujete: Květy čerstvé levandule, extrapanenský olivový olej (kvalitní slunečnicový), uzavíratelnou sklenici

Postup: Květy levandule nastříhejte na malé kousky a nasypejte je do sklenice. Zalijte olejem a uzavřete. Sklenici postavte na světlé místo a nechte alespoň čtyři týdny louhovat. Čím déle ale bude levandule ve sklenici ležet, tím silnější olej získáte. Každý den skleničkou alespoň jedenkrát zatřeste. Olej slijte přes čisté bavlněné plátýnko a nalijte do neprůhledné lahvičky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články