Nesnesitelná bolest hlavy: Co dělat, když migréna útočí?

Nesnesitelná bolest hlavy: Co dělat, když migréna útočí?
Zdroj: Pixabay.com

Věděli jste, že migréna vám může ročně vzít až jeden pracovní měsíc? A co teprve osobní život, který je kvůli ní často také v ohrožení. Jestli i vás přepadá nesnesitelná bolest hlavy, jsou následující řádky určeny právě vám. Zjistěte, co si počít s nastupující migrénou.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 12. 01. 2020 08:00

Nenápadný společník

O migréně se zase tak často nemluví. Svým hostitelům přitom způsobuje nemalé problémy. Když pominete neuvěřitelné bolesti hlavy, má navíc v oblibě udeřit v nejméně vhodnou chvíli. V případě migrény se jedná o chronické onemocnění, které se pacientům neustále vrací. Kromě příšerné bolesti hlavy mívá i další projevy, jako je nevolnost, zvracení, citlivost na světlo a zvukové podněty nebo celková únava.

„Nejedná se o banální bolest hlavy, kterou lze vyřešit jednou tabletou, je třeba ji řešit s odborníkem – neurologem. Světová zdravotnická organizace dokonce hodnotí migrénu jako jedno z nejvíce vysilujících onemocnění, způsobující dočasnou nemohoucnost pacienta. To významně ovlivňuje osobní, společenský, ale také pracovní život jedince,“ vysvětluje MUDr. David Doležil, Ph.D., MBA pro web info-zdravi.cz.

Svěřte se v práci a nejbližšímu okolí

Pokud vás migréna zasáhne v nečekaný okamžik, ať už v práci nebo při jiných povinnostech, nebojte se o problému mluvit. Jedině tak máte šanci dosáhnout většího pochopení v řadách svých kolegů i zaměstnavatelů. Popište jim své potíže, které vám v danou chvíli znemožňují kvalitní pracovní výkon. Zkuste se zároveň domluvit na prodloužené pauze nebo dnu volna navíc. Vysvětlete šéfovi, že své povinnosti splníte, hned jak vám bude lépe. Pro pořádek se raději domluvte na přesném termínu. Klidně se nabídněte na případnou práci přesčas.

Zkrátka zkuste o problému otevřeně mluvit. Jestli se vám přesto nepovede se zaměstnavatelem dohodnout, možná je na čase uvažovat o novém, flexibilnějším zaměstnání.

Přizpůsobte migréně prostředí

Při otupující bolesti hlavy může pomoci mírná změna prostředí. Vyhýbejte se příliš silnému světlu, hlasitým zvukům i výrazným vůním. Všechny tyto faktory mohou být spouštěči nových ataků migrény. Pokud v práci sedíte u okna, zatáhněte žaluzie. Noste u sebe speciální špunty do uší, které vás ochrání proti vystavení nečekaně nadměrnému hluku. V každém prostředí krátce a intenzivně větrejte. Čerstvý vzduch vám umožní lépe se soustředit a zamezí nežádoucím intenzivním vůním či pachům v místnosti.

Pijte vodu, nepijte rum

Asi není nutné zdůrazňovat, jak důležitý je při migréně pravidelný pitný režim. Nejvhodnější je pít čistou neperlivou vodu v dostatečném denním množství. Vyhněte se pokud možno úplně alkoholu. Právě ten sám o sobě způsobuje bolesti hlavy. Navíc případná kocovina by mohla být jen dalším spouštěčem migrény.

Předcházení atakům

Když běžná analgetika nestačí, doporučují odborníci užívat léky zvané triptany, které patří do skupiny antimigrenik. V současné době už jsou ale i jiné způsoby, jak migréně předejít. „Preventivní léčba může frekvenci a intenzitu záchvatů výrazně snížit. To může pro pacienta potenciálně znamenat, že ztratí méně pracovních dnů v zaměstnání a získá více drahocenných momentů s rodinou a přáteli,“ dodává MUDr. David Doležil, Ph.D., MBA pro web info-zdravi.cz. Nevěšte tedy hlavu a o možnostech preventivní léčby se poraďte s ošetřujícím lékařem.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články