Řekněte bolesti STOP: První pomoc při bolestech hlavy a migrénách

Polévka je univerzální všelék.
Zdroj: Pixabay.com
Protahujte seČasté sezení u počítače krční páteři neprospíváSvěřte se do rukou odborniceŘekněte migrénám sbohem.+ 9 fotek+ 10 fotek

Stěží existuje člověk, který by neznal bolest hlavy. Chronickou migrénou trpí podle odhadů až 10 procent Čechů. Většina lidí v takových případech sáhne po prášcích, které bolest utlumí, ale nevyřeší její podstatu. Ta v současnosti stále častěji souvisí s poruchou funkce horní krční páteře.

Petra Járková
Petra Járková 01. 04. 2019 10:00

Spouštěčů bolesti hlavy je mnoho – změny počasí, určité jídlo, alkohol, stres, ale i prochladnutí v klimatizovaném prostředí nebo v průvanu. Dlouhodobý dráždivý kašel může zablokovat žebra a od nich se pak řetězí napětí svalů až ke krční páteři, která způsobuje bolest hlavy. Ataky migrén, obvykle spojené s nevolností, ovlivňuje kromě vnějších vlivů také dědičnost. Existují však dva významné faktory, které jsou příznačné dnešní době – nepřirozené držení hlavy a krční páteře nebo přetížené žvýkací svaly a čelistní kloub.

Několikahodinová práce u počítače, dlouhé sezení za volantem, ale i mnoho manuálně zaměřených pracovních pozic nutí člověka držet hlavu v dlouhodobém předsunu a zároveň horní krční páteř v mírném záklonu. Vzniká svalová dysbalance mezi povrchovými a hlubokými svaly krční páteře. Pokud se problém dlouhodobě neřeší, velké napětí ve svalech se přenese i na samotný skalp, tedy povrch lebky, což vede k silným bolestem celé hlavy. K jeho uvolnění je zapotřebí jemných technik měkkých tkání. Už samotné promasírování skalpu či krátkých svalů pod hlavou přináší první úlevu od bolesti.

Krční páteř je jednou z nejvíce namáhaných, a tedy zranitelných a problematických částí lidského těla. K nepříjemným důsledkům blokád kloubního spojení mezi prvním krčním obratlem a lebkou patří mimo bolesti hlavy nebo migrény i hučení v uších či pohybující se světélka v zorném poli.

Stejné symptomy mohou ukazovat také na přetížení žvýkacích svalů nebo blokádu čelistního kloubu, a to hned z několika příčin – pokud člověk příliš skřípe a cvaká zuby, trpí na záněty středního ucha, má problémy s osmičkami, špatný skus nebo častý stres.

Zatínání zubů a svalů hlavy je při stresu příznačné. Jelikož naše tělo reaguje velice komplexně přes svalové smyčky, často nacházíme společně s blokádou čelistního kloubu také blokádu v horní krční páteři ve skloubení mezi lebkou a prvním krčním obratlem. Ty jsou skoro vždy spojeny s přetěžováním povrchových zdvihačů hlavy, například při práci na počítači. Vedle samotného napětí žvýkacích svalů nacházíme také napětí povrchových svalů krční páteře a podobně. Tím se jen dokazuje, jak velice je náš pohybový aparát propojen a že pro úspěšnou terapii je vždy nutné vedle samotného ohniska bolesti řešit i na první pohled vzdálené poruchy, jelikož i ty mohou být spouštěčem.

První pomoc při bolestech hlavy – cvik na protažení šíje a páteře

Vsedě si pod levou hýždi vsuňte levou ruku dlaní dolů. Pravou ruku přiložte na hlavu nad levé ucho a ukloňte hlavu doprava. Při nádechu směřujte očima doleva nahoru, při výdechu doprava dolů. Sklopte hlavu obličejem dolů a opět s nádechem stočte zrak doleva nahoru, s výdechem doprava dolů. Vraťte se do vzpřímeného sedu a opakujte na druhou stranu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články