Patero přestávajícího kuřáka aneb Jak nejlépe přestat kouřit

cigarety, popelník
Zdroj: pixabay

O škodlivosti kouření toho již bylo napsáno mnoho. Připomínají nám to také děsivé obrázky na krabičkách cigaret a slogany, které tuto osvětu velkým černým písmem hlásají do světa. A mají pravdu. Kouření rozhodně není zdravé ani pro kuřáka, ani pro jeho okolí. Jak nejlépe s kouřením přestat? Jednoduše nikdy nezačínat. Když do kouření nakonec opravdu spadnete, čeká vás tvrdý boj s vlastní vůlí.

Jana Jánská
Jana Jánská 03. 05. 2018 08:55

Boj sám se sebou je bitvou vůbec nejtěžší a ne vždy se dá úspěšně vyhrát. To ale neznamená, že je to úplně nemožné. Každý se odnaučí kouřit. Vše záleží jen na něm samém.

Dokouřím poslední cigaretu a pak už si nezapálím

Tuto zásadu využívá mnoho přestávajících kuřáků. Bohužel ne vždy je tato metoda úspěšná. Často se stává, že těch posledních cigaret postupně přibývá a kouření se nezbavíte vůbec.

Za cigaretu si najděte náhražku

Neříkejte si, která cigareta je ta vaše poslední, jednoduše s tím sekněte z minuty na minutu a v začátcích svého odvykání si najděte za cigaretu náhradu. Závislost totiž není jen nikotinová, ale také psychická. V ruce vám stále něco chybí, chybí vám tvar cigarety apod. Především vám chybí rutina spojená s kouřením cigarety. Není dobré se přejídat, což mnoho lidí během odvykání dělá. Obklopte se zeleninou a ovocem a zkuste konzumovat to. Pomohou i žvýkačky. Nebo začněte například plést, abyste neposedné ruce zabavili.

Léčba šokem – znechuťte si cigarety

Někomu pomáhá se překouřit cigaretami tak moc, že se mu z nich udělá nevolno a potom už si nezapálí. Toto bohužel nefunguje u silných kuřáků, kteří jsou na silné dávky zvyklí a překouření jim nic nedělá. Zkuste se tedy podívat na internetu, jak vypadají plíce silných kuřáků, uvědomte si, jak moc svým kouřením ubližujete svým dětem a otravujete tím okolí.

Vyvarujte se aktivit, které máte s kouřením nejvíce spojené

Lidé nejčastěji kouří při pití alkoholu a kávy. Tyto dvě neřesti tedy na chvilku opusťte. Ke kouření totiž umí neuvěřitelně svádět.

Hluboké dýchání

Jestliže vás přepadne neuvěřitelná chuť na cigaretu, zkuste zhluboka dýchat. Je to jedna z nejúčinnějších metod, která neodolatelnou chuť zažene. Stačí takto dýchat tři minuty a chuť by měla být ta tam.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články