Bolestivá migréna. Jak ji rozpoznat? Co je jejím spouštěčem a jak s ní bojovat?

Bolestivá migréna. Jak ji rozpoznat? Co je jejím spouštěčem a jak s ní bojovat?
Zdroj: Pixabay.com

Bolestí hlavy jsme už trpěli mnohokrát. Při chřipce, rýmě a nachlazení nebo z nedostatku tekutin. Migréna je ovšem něco úplně jiného. Je to opravdu peklo, kdy člověk není schopen normálně fungovat. Co spouští tuto šílenou bolest a jak ji zmírnit?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 08. 05. 2018 12:07

Obyčejná bolest hlavy se s migrénou nedá srovnat

Na občasné a nepříjemné bolesti pomohou léky. Bolest je sice nepříjemná, ale s práškem rychle odezní a máme klid. U migrény toto absolutně neplatí. Bolest je mnohem větší a klasické prášky, které jsou běžně k dostání v lékárně, na ni absolutně nezabírají. Migréna může také trvat od 4 do 72 hodin a umí opravdu bolet. Člověk není schopen pro velkou bolest normálně fungovat. Nejde jen o bolest hlavy. Je vám i na zvracení a cítíte celkovou slabost.

Kdy k lékaři?

Vždy, když se migréna objeví. Doktor vám nasadí speciální léky, které by vám měly od mučivé bolesti ulevit. Existuje také mnoho terapií, které vám od migrény mohou pomoci. Ve vážnějších případech vždy běžte k lékaři.

Spouštěčem může být i čokoláda

Dodnes se vlastně neví, co a proč migrénu spouští. Přes to vědci vyzkoumali, že se migréna často objevuje po požití čokolády, alkoholu,  při stresu, hladu, při menstruaci, změně počasí, nedostatku spánku nebo velké fyzické námaze.

Pozor na léky

Když na sobě začnete pozorovat, že by se mohla migréna blížit, pomůže například ibuprofen nebo aspirin. V rozjeté fázi migrény už žádné léky nepomohou. Nezapomínejte, že tělo si dokáže na tišicí léky zvyknout a potom už vám nemusí zabrat vůbec.

Bolest můžete regulovat i správným jídelníčkem

I jídelníček se podepisuje na intenzitě vaší bolesti. Zvyšte příjem tekutin a především doplňte hořčík a draslík. Jezte hodně kapusty a banánů. Obsahují vitaminy B2.

Česnek a bylinky

Česnek je geniální všelék, který umí ulevit i při migréně. Přikládejte plátky česneku na svou kůži. Nejlépe tam, kde to bolí nejvíce. Dobré jsou také sypané čaje a máta či dobromysl nebo majoránka.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články