Bylinkové balzámy pro krásné vlasy: Vypadávání zpomalí bazalka, heřmánek zesvětluje

květy, žena
Zdroj: pixabay.com

Léto jako obvykle dalo vlasům zabrat. Dnes už ale slunce nemá tu sílu a proto je nejlepší čas začít s ozdravnou kúrou a dopřát jim jemnou, ale účinnou bylinkovou péči.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 16. 09. 2020 10:00

Můžete si koupit hotové přípravky v drogerii, ale můžete také vyzkoušet, jaké zázraky s vašimi vlasy dokážou bylinky. Mnohé z nich vám rostou v květináči na okně, pro některé bude třeba vyrazit ven, do lesa a na louku. Pojďme tedy spolu znovu objevit to, co naše babičky už dávno používaly pro svoji přirozenou krásu.

Světlé vlasy s heřmánkem

Za pomoci heřmánku a bez agresivního chemického zesvětlovače můžete přirozeně rozjasnit vaše plavé vlasy. Brunetkám sice nezesvětlí, ale jejich vlasům dodá krásný lesk. Nehledě na nádhernou vůni, kterou vaše vlasy heřmánková kúra obohatí. Potřebujete ale opravdu pravý heřmánek, ne rmen, za který bývá často zaměňován.

Plnou hrst heřmánku nasypte do půllitru vroucí vody a pomalu vařte zhruba 10 minut. Hrnek přikryjte a nechte asi 20 minut louhovat.  Odvar přeceďte a ihned jím přelijte umyté vlasy. Nechte několik minut působit. Potom vlasy spláchněte čistou vodou a vysušte. Množství si upravte podle vaší délky vlasů – z půllitru ošetříte hlasy po ramena. Kúru opakujte jednou týdně, dokud vlasy nezesvětlí na požadovaný odstín.

Bazalkový výluh

Pro zpevnění vlasů a zpomalení jejich vypadávání se skvěle osvědčila bazalková voda. Přiveďte k varu jeden litr čisté vody a nasypte do něj hrst bazalkových listů. Nechte krátce přejít varem, dejte stranou a pod pokličku nechte luhovat 3 až 4 hodiny, minimálně ale do doby, než voda úplně vychladne. Výluh slijte a vymačkejte všechnu vodu z listí. Touto vodou oplachujte vlasy vždy po umytí.

Silné vlasy s řebříčkem

Řebříček je jedna z nejznámějších a také nejdostupnějších léčivek u nás. Zmírní menstruační bolesti a uleví při klimakterických obtížích. Co se vlasů týká, posilující voda z řebříčku dokáže pomoci, když jsou zesláblé a poškozené. Do litru chladné vody nasypte zhruba dvě hrsti čerstvých listů žebříčku (nebo 1 hrst sušených) a přiveďte k prudkému varu. Klokotem vařte asi pět minut. Dejte stranou od tepla, vývar přikryjte pokličkou a nechte 15 minut louhovat. Vodu slijte a každý druhý den ráno ji naneste na vlasy ještě před učesáním, ale už neoplachujte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články