Itálie ve skleničce: Lahodné pesto a jeho historie

Itálie ve skleničce: Lahodné pesto a jeho historie
Zdroj: Pixabay.com

Hodí se ke špagetám, těstovinám i k pečivu nebo masu. Italské pesto zkrátka nechybí v žádné kuchyni. Připravit si ho navíc můžete hravě i doma. Mezi klasické pesto patří především to janovské, které se vyrábí z bazalky, česneku, olivového oleje, piniových semínek a parmazánu. Jaká je jeho historie?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 16. 07. 2020 11:30

Příprava tradičního klasického pesta spočívá ve smíchání rozdrcených a utřených bazalkových listů s česnekem, strouhaným parmezánem nebo ovčím sýrem, solí a piniovými oříšky. Nakonec se přidává také olivový olej. Výsledkem je chutná omáčka zelené barvy, která se hodí k těstovinám, ale i do masových rolád nebo pečiva.

Z italského tlouci, mlátit

Tradiční bazalkové pesto alla genovese pochází z oblasti Lingurie v severní Itálii. Přídomek genovese  nese podle města původu své výroby Janova (italsky Genove). Název pesto je odvozen z italského slova pestare, což v překladu znamená tlouci nebo mlátit. Své jméno tak pesto získalo podle způsobu zpracování. Bazalka se totiž původně drtila dřevěnou paličkou v hmoždíři, dokud se z ní nevytvořila směs podobná omáčce či pastě.

Varianta ze starého Říma

Pesto si pravděpodobně připravovali už staří Římané. Jejich recept byl ale trochu jiný a obsahoval odlišné ingredience, například majoránku či petržel. Základní surovina janovského pesta bazalka se dostala do Evropy až mnohem později. Původem pochází tato chutná bylinka pravděpodobně z Indie.

Časem tak bazalka nahradila v pestu další bylinky, ze kterých se vyrábělo původně. Přestože je bazalkové pesto nejznámější a má dlouholetou tradici, s ingrediencemi při jeho výrobě můžete libovolně experimentovat, nebo je dokonce nahrazovat či doplňovat. Čím dál větší oblíbenosti se těší také rajčatové pesto.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články