Fit a krásnátestovánísoutěže

Itálie ve skleničce: Lahodné pesto a jeho historie

Itálie ve skleničce: Lahodné pesto a jeho historie
Zdroj: Pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Hodí se ke špagetám, těstovinám i k pečivu nebo masu. Italské pesto zkrátka nechybí v žádné kuchyni. Připravit si ho navíc můžete hravě i doma. Mezi klasické pesto patří především to janovské, které se vyrábí z bazalky, česneku, olivového oleje, piniových semínek a parmazánu. Jaká je jeho historie?

Tereza Endrštová 16. července 2020

Příprava tradičního klasického pesta spočívá ve smíchání rozdrcených a utřených bazalkových listů s česnekem, strouhaným parmezánem nebo ovčím sýrem, solí a piniovými oříšky. Nakonec se přidává také olivový olej. Výsledkem je chutná omáčka zelené barvy, která se hodí k těstovinám, ale i do masových rolád nebo pečiva.

Pesto: Bazalkové vylepší maso, špenátové těstoviny a z mrkvové natě je skvělé na topinky
Mohlo by Vás zajímat:

Pesto: Bazalkové vylepší maso, špenátové těstoviny a z mrkvové natě je skvělé na topinky

Z italského tlouci, mlátit

Tradiční bazalkové pesto alla genovese pochází z oblasti Lingurie v severní Itálii. Přídomek genovese  nese podle města původu své výroby Janova (italsky Genove). Název pesto je odvozen z italského slova pestare, což v překladu znamená tlouci nebo mlátit. Své jméno tak pesto získalo podle způsobu zpracování. Bazalka se totiž původně drtila dřevěnou paličkou v hmoždíři, dokud se z ní nevytvořila směs podobná omáčce či pastě.

Varianta ze starého Říma

Pesto si pravděpodobně připravovali už staří Římané. Jejich recept byl ale trochu jiný a obsahoval odlišné ingredience, například majoránku či petržel. Základní surovina janovského pesta bazalka se dostala do Evropy až mnohem později. Původem pochází tato chutná bylinka pravděpodobně z Indie.

Medvědí česnek: Co má společného s medvědy a proč bychom tuhle bylinku měli jíst právě na jaře
Mohlo by Vás zajímat:

Medvědí česnek: Co má společného s medvědy a proč bychom tuhle bylinku měli jíst právě na jaře

Časem tak bazalka nahradila v pestu další bylinky, ze kterých se vyrábělo původně. Přestože je bazalkové pesto nejznámější a má dlouholetou tradici, s ingrediencemi při jeho výrobě můžete libovolně experimentovat, nebo je dokonce nahrazovat či doplňovat. Čím dál větší oblíbenosti se těší také rajčatové pesto.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu