Jak vrátit vlasy po létě do pohody: Pomoc hledejte ve spíži, lednici i na zahradě

Jak vrátit vlasy po létě do pohody: Pomoc hledejte ve spíži, lednici i na zahradě
Zdroj: Freepik.com

Vlasy bývají po létě suché, lámavé a bez lesku. Dokonce mohou začít i padat. Kromě slunečních paprsků může za jejich zhoršenou kvalitu také mořská a chlorovaná voda. Čím vším jim vrátíte kvalitu a lesk?

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 08. 2020 10:00

Vlasy jsou ozdobou každé ženy. Proto je třeba jim věnovat odpovídající péči, a to zejména v období po letních dovolených, kdy na rozdíl od zbytku těla dostávají často zabrat.

Co je po dovolené tabu

Rozhodně zapomeňte na klasické šampony, ale sáhněte po variantách pro poškozené vlasy. Vhodné jsou také hydratační šampony, přírodní vlasové přípravky anebo odvary z bylinek. Používá se heřmánek, levandule, máta, kopřiva a dokonce i pelyněk. Heřmánek dodá unaveným vlasům lesk a dokonce je umí i lehce zesvětlit. Primárně se hodí hlavně pro blondýnky.

Levandule a máta uklidňují podrážděnou vlasovou pokožku a zbavují ji lupů. Pokud se vám mastí vlasy, zkuste je po dovolené nějakou dobu mýt odvarem z pelyňku. Posilující účinky kopřivy na vlasy jsou obecně známé. Jestliže do odvaru z kopřiv přidáte ještě jablečný ocet v poměru půl a čtvrt litru, vaše vlasy nejenom zesílí, ale současně získají krásný lesk.

Noční maska

Po umytí a vysušení přebytečné vody naneste vlasovou masku s oleji. Obvykle se masky nanášejí na pár minut. Jenže to nemusí stačit. Pro hodně poničené vlasy je vhodná péče přes noc. Během spánku totiž vlasy regenerují a maskou dodané vitamíny a další vyživující složky mohou lépe a hlavně déle působit, takže výsledek po následném ranním umytí bude překvapující. Pokud se vám ale nechce spát přes noc v zábalu, naneste masku na vlhké vlasy a ty zabalte do nahřátého ručníku. Proces vstřebání látek se tak urychlí a vlasy budou vypadat po konečné úpravě ještě lépe.

Stejně jako při mytí vlasů poslouží bylinky, i masku na vlasy si nemusíte nutně přinést z obchodu, ale vyrobit z domácích zdrojů. Skvěle funguje kombinace olivového oleje, žloutku a medu, místo žloutku lze přidat i pár kapek citronu. Jestli vám zbyly banány, které už nikdo jíst nebude, protože zhnědly, rozhodně je nevyhazujte. Naopak je pořádně rozmačkejte, přidejte avokádo, olej a vytvořte kaši, kterou si vetřete do vlasů. Suché vlasy vám za tuhle kúru jenom poděkují.

Bez fénu i žehličky

Pokud je to jenom trochu možné, nechte alespoň dva týdny vlasy přirozeně prosychat. Jestliže nemáte čas čekat, než uschnou, před fénováním na ně naneste krémy či oleje, které jsou vhodné jako ochrana před vysokými teplotami. Vhodné jsou fény a kulmy s funkcí ionizace, která vlasům ponechá potřebnou vlhkost a lesk.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články