Levandule na zahradě i v květináči: Jak ji stříhat, aby bohatě kvetla?

levandule
Zdroj: Pixabay

Nastává období, kdy začínají kvést levandule. Tato rostlina s výrazně fialovými květy se těší oblibě nejenom pro své krásné zbarvení, ale i díky svým blahodárným účinkům. Její další výhodou je to, že ji můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i v květináči. Zjistěte, jak ji správně střihat, aby měla co nejbohatší květy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 27. 06. 2020 11:00

Levanduli můžete koupit již vzrostlou, nebo si ji vypěstovat od semínka. Zvládne pobyt doma i venku. Jak na to, aby vám bohatě kvetla?

Správné stříhání levandule

Levanduli je dobré stříhat už od mladé rostlinky, a to ideálně na jaře nebo na podzim. Jedině tak docílíte bohatých hustých květů. Důležité je nejen správné načasování, ale i způsob stříhání levandule. Stříhejte ji tak, aby na místě po střihu zůstaly ještě drobné lístky. Nikdy ne úplně. Po odkvětu levandule v srpnu odstraňte květní stvoly.

Levandule na zahradě nebo v květináči

Pokud se rozhodnete pěstovat levanduli na zahradě, budete to mít snadnější. Má ráda mírnou zálivku a řadí se mezi trvalky, takže jí nebude vadit ani sucho. Kvete celé léto. Je dobré tyto květiny pěstovat s přibližně 60 centimetrovými rozestupy, protože rostou v keříčkách větších rozměrů.  Levandule se navíc dokáže přizpůsobit našim podmínkám, takže spolehlivě přečká i zimu. Jestli ale nemáte zahradu, protože bydlíte v bytě, můžete ji umístit na také terasu. Vhodnější je zasadit ji do objemnějšího květináče. Dopřejte ji slunné místo a občas zalijte. Pamatujte ale na to, že v květináči nemá kořínky tak hluboko, a je proto potřeba ji na zimu umístit dovnitř.

Sušení

Levanduli nemusíte mít jen na okrasu, ale můžete využít i jejích léčivých účinků ve vonných olejích nebo třeba v kuchyni. Až bude v červenci v plném květu, ostříhejte ji a sklizené části usušte. Pamatujte, že levanduli musíte stříhat i se stonky v místě, kde končí lístky. Dá se sušit, nejlépe zavěšená v malých svazcích na tmavém, dobře větratelném místě. Další variantou jsou síta, na která jednotlivé rostlinky vyskládáte a necháte opět na místě, kde proudí vzduch.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články