Jak na slimáky bez chemie? Zbavte se jich pomocí toho, co máte ve spíži

Jak na slimáky bez chemie? Zbavte se jich pomocí toho, co máte ve spíži
Zdroj: Pixabay.com

Největší radostí pro každého zahrádkáře je dokonalá a bohatá úroda. Co když ale výsledky vašeho snažení začnou pojídat nenasytní slimáci? Pokud se vám nechce používat chemické prostředky, můžete to zkusit i jinak. Jak se zbavit slimáků pomocí toho, co máte ve spíži?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 11. 06. 2020 11:30

Slimáci, kteří vylézají především v noci, dokáží během pár hodin spořádat celou vypěstovanou úrodu. Navíc jsou to hermafrodité, takže pro rozmnožování nemusejí hledat opačné pohlaví, a množí se tak hodně rychle. Zda v noci navštívili i vaši zahrádku, můžete poznat podle výrazně proděravělých a okousaných listů.

Předejděte návštěvě slimáků

Samozřejmě nejsnadnější a nejšetrnější metodou je slimáky na zahradu ideálně nepustit vůbec. Jejich invazi můžete předejít tím, že ze zahrady odstraníte všechny potenciální úkryty pro slimáky. Ti totiž během dne milují právě stín a vlhkost. Odkliďte proto všechny kameny, zbytečné dekorace i jiné možné slimáčí schovávačky. Navíc je dobré pravidelně sekat trávník, abyste nezvaným měkkýšům neposkytli ani případný azyl ve vysoké trávě.

Postřik s chilli papričkami

Na boj se slimáky můžete vyrazit s postřikem z chilli papriček. Vytvoříte ho smícháním stolního oleje a přibližně třiceti chilli papriček, které nakrájejte nadrobno. V oleji je nechte vylouhovat po dobu několika dní. Hotový postřik pak nalijte do rozprašovače, kterým ho naneste na rostliny zasažené slimáky.

Všestranný česnek

Na slimáky pomáhá stejně účinně jako chilli papričky také postřik s česnekem. Několik stroužků česneku nasekejte nebo prolisujte na jemno, pak je smíchejte s olejem a nechte více dní louhovat. Směs během toho také několikrát promíchejte. Hotový postřik aplikujte na listy rostlin, které jsou okousané od slimáků.

Pivo jako nástraha

Na slimáky platí také pivo. Tento chmelový nápoj totiž slimákům velmi chutná. Vykopejte mělkou díru v záhonku, který je napadený slimáky, a do ní vložte nádobu velkou v průměru 15 cm. Do misky potom nalijte pivo, které slimáky přiláká dovnitř, kde se utopí.

Šetrné chemické prostředky

Pokud se obáváte chemických přípravků proti slimákům kvůli jejich škodlivosti pro zvířata a okolní prostředí, v obchodě můžete koupit i speciální ekologické prostředky. Některé z nich jsou vysoce odolné proti dešti, navíc neškodí ježkům, žížalám ani domácím zvířatům. Prodávají se většinou v podobě granulí, které nabobtnají na vlhkém povrchu a při suchu zase ztrácí na objemu, proto mají delší trvanlivost.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články