Borůvky vypěstujete i na zahradě. Má to ale háček

Borůvky jsou takovou explozí energie
Zdroj: Pixabay

Máte rádi borůvky? Dobrou zprávou je, že pro ně nemusíte pouze do lesa, ale vypěstovat je můžete i na vlastní zahradě. Jak se pěstují a v čem spočívá úskalí jejich pěstování?

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 18. 07. 2020 10:00

Na své zahradě si můžete zasadit záhon borůvek, také si je můžete dát do květináče na balkon nebo na terasu. Problém je ale v tom, že lesní borůvky vám na zahradě nevydrží.

Lesní borůvky doma nevypěstujete

Lesní borůvky jsou na pěstování mnohem složitější a náročnější než kanadské borůvky. Většinou vám keříky hned po dozrání lesních borůvek na zahradě zchřadnou. Oproti tomu při pěstování kanadských borůvek stačí dodržet pár zásad, díky kterým sklidíte bohatou úrodu.

Při nákupu dejte pozor

Borůvky kanadské se v zahradnictvích někdy prodávají také pod názvem zahradní nebo chocholičnaté. Dejte si ale pozor na to, že kromě této rostliny, která pochází ze Severní Ameriky, jsou na trhu také další rostliny označované jako borůvky. Ty ale většinou nemají s chutnými borůvkami nic společného. Jde například o zimolez kamčatský (kamčatská borůvka) či muchovník kanadský. Obě tyto rostliny jsou lidově označovány jako borůvky.

Dbejte na včasnou sklizeň

Kanadské borůvky na rozdíl od těch lesních nedozrávají najednou. Je proto nutné být rychlejší než ptáci, a borůvky trpělivě sklízet každý týden po dobu jednoho měsíce. Že jsou hrozny kanadských borůvek zralé, poznáte tak, že budou plody modré a ne načervenalé. Z jednoho keříku sklidíte přibližně dvě kila borůvek. Abyste rostlinky ochránili před mlsným ptactvem, je lepší schovat je pod síť.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články