Sezóna rajčat se blíží: Které druhy sklidíte i na balkoně?

Sezóna rajčat se blíží: Které druhy sklidíte i na balkoně?
Zdroj: Unsplash.com

Nemáte vlastní zahradu, ale přesto byste rádi vypěstovali vlastní rajčata? Jde to i na balkoně nebo v lodžii. Vzrostlé rostlinky se dají sehnat v každém větším zahradnictví nebo hobby marketu a s následujícími tipy se za krátkou dobu budete těšit z úrody i vy.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 20. 06. 2020 11:00

Pokud patříte mezi fanoušky rajských jablíček, ale stále si ještě nepěstujete vlastní, možná je na čase začít. A to i přesto, že bydlíte v bytě. Postačí vám k tomu balkon, prostornější parapet nebo terasa. Jak na to?

Najděte suché teplé místo

Pokud chcete pěstovat rajčata na balkoně, je třeba znát jedno důležité pravidlo. Rajčata totiž potřebují sucho a teplo. Záleží proto na tom, kam je umístíte. Pokud jste majiteli krytého balkonu, který je ještě navíc orientovaný na jih nebo západ, je napůl vyhráno. Pokud ale střechu na balkoně nebo terase nemáte, umístěte je na suché místo, kde není vlhko. Zároveň je třeba zajistit, aby na listy rajčat nepršelo. Dobrou volbou je umístění u stěny, na kterou svítí slunce. Vyhřátá omítka bude rostlině dodávat potřebné teplo a zamezovat vlhkosti.

Zásobte substrát živinami

Rajčata jsou na pěstování poměrně náročná. Proto je třeba jim dopřát dostatek živin a záhřevnou půdu. Na dno květináče nasypte trochu kravského hnoje, který je k dostání ve formě granulí a dosypte substrátem speciálně určeným pro plodové rostliny. Pokud nemáte kravský hnůj, podobně poslouží nadrobno nasekaná tráva, která se při rozkládání zahřívá. Je ale dobré myslet na to, že z trávy rajčata nezískají potřebné živiny. Budete je tak muset ještě pravidelně hnojit kapalným hnojivem.

Kterým druhům se daří na balkoně?

K pěstování na balkoně se obecně hodí keříčková a tyčková rajčata. V případě těch keříčkových patří mezi nejvhodnější odrůda kultivar Vilma typu cherry, jejíž plody mají příjemně nasládlou chuť. Mezi další vhodné typy keříčkových rajčat patří třeba Gold Krone nebo Minigold. Jedná se o druhy se sytě žlutými rajčaty.  Z tyčkových rajčat si můžete vybrat třeba Start F1. Je to hybridní odolná odrůda rajčat, která je méně náročná, navíc dobře plodí. Vhodný je ale i třeba druh Bejbyno F1, který má sytě červené oválné plody.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články