Jak nejlépe barvit velikonoční vajíčka: Zkuste kurkumu, šťávu z červené řepy nebo borůvky

Barvení velikonočních vajíček může být zábava pro celou rodinu.Děti popustí uzdu své fantazii......a výsledek může vypadat i takhle.Existuje spousta způsobů, jak obarvit velikonoční vajíčka.+ 3 fotky+ 4 fotky

Mezi nejoblíbenější velikonoční zvyky patří také barvení vajíček. Slupky od cibule jsou klasika. Zkusit ale můžete i méně obvyklá barviva, která ve svém videonávodu představil web Toprecepty.cz.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 15. 04. 2022 13:30

Na barvení velikonočních vajec jsou nejlepší přírodní suroviny, které jsou jemné a šetrné. A mějte na paměti, že čím déle jsou vajíčka v kontaktu se zdrojem barvy, tím je nakonec barva intenzívnější. To samé platí i o množství použitých surovin - čím víc, tím bude barva sytější.

Barvení vajec - fialová, červená a žlutá

Ještě před začátkem barvení si musíme připravit malé sítko, které usnadní manipulaci s vajíčky, a ocet. Díky němu bude barva lépe držet na skořápce. A pak už chybí jen ingredience, které nám vajíčka zabarví. Pokud je budeme chtít žlutá, povaříme je 10 až 20 minut s mletou kurkumou a troškou octa. Čím víc kurkumy, tím intenzivnější barvu získáme. To platí také o délce vaření.

Zajímavou fialovou vykouzlí borůvky a je jedno, zda použijeme mražené nebo sterilované. Postup bude stejný, jako v případě již zmiňované žluté. Pokud bychom chtěli získat červená vajíčka, vhodným pomocníkem je šťáva z červené řepy.

Jak obarvit vajíčka nahnědo

Jde asi o nejklasičtější postup, při němž se hnědá barva získá pomocí cibulových slupek. Její odstín závisí hlavně na barvě samotných slupek. Těch není nikdy málo a klidně je můžeme odkládat již několik dní před samotným barvením.

Vajíčka lze doslova obalit slupkami a přitisknout je k nim obinadlem, což způsobí zajímavý mramorovaný efekt. Nebo je jen povaříme se slupkami a troškou octa ve vodě. Když budeme chtít sytější barvu, vejce nevybíráme po 10-20 minutách, ale necháme je ve vodě i vychladnout.

Zajímavostí je, že výsledný odstín záleží především na barvě slupek. A když použijeme červenou cibuli, barva bude hnědo-červená. Dobré je nabarvená vajíčka potřít olivovým olejem nebo sádlem a naleštit pomocí papírového ubrousku. Budou o moc hezčí.

Zdroj informací:

Toprecepty.cz: Velikonoční vajíčka v přírodních barvách. Videonávod, jak vejce snadno nabarvit pomocí červené řepy, kurkumy a dalších surovin

Související články

Další články