Nejoblíbenější velikonoční recepty: Jak vykouzlit ideální jidáše

Proto můžeme o Velikonocích narazit na tradiční pečivo zvané Jidáše.
Zdroj: Wikimedia Commons/Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0

K Velikonocům neodmyslitelně patří jidáše, medem slazené pečivo, jehož konzumace před úsvitem prý přináší zdraví po celý rok. Pokud si je chcete připravit sami, zkuste se inspirovat jednoduchým receptem.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 08. 04. 2022 15:25

I když si později ukážeme, co znamená tvar jidášů podle historického hlediska, v kombinaci s medem je také symbolem dostatku hojnosti a plodnosti. A tudíž je ideálním reprezentantem jara.

Co symbolizují velikonoční jidáše

Podle tradice mají jidáše připomínat svinutý provaz. A pokud by vás zajímalo proč, možná už napoví název tohoto velikonočního pečiva slazeného medem. Jidáše totiž představují provaz, na kterém se oběsil Jidáš po Ježíšově zatčení. Naštěstí ne vždy musí mít jidáše tak depresivní tvary.

Jde o pečivo, které by se správně mělo upéct i sníst v průběhu jednoho dne - na Zelený čtvrtek. Pokud to chcete zkusit, musíte začít pořádně brzo. Když totiž sníte jidáše za svítání, měli byste se v průběhu celého roku těšit dobrému zdraví. Podle tradice zabrání třeba bolesti v krku, ale měly by také ochránit před uštknutím jedovatého hada.

Jak upéct velikonoční jidáše

Byť mají jidáše těsto podobné třeba vánočce, je hutnější. Na upečení přibližně 50 kusů budete potřebovat:

Když nechcete jidáše tvarovat jako provaz, lze zkusit i uzlíky, housenky, copánky, šneky a další zvířátka. Těsto pak musí ještě chvilku dokynout. Zbývá už jen potřít vajíčkem rozšlehaným v trošce vody. Jidáše se pečou v troubě předem vyhřáté na 

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Jidáše

Toprecepty.cz: Velikonoční jidáše

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články