Zkažené zuby jako důkaz bohatství: Cukr značil vysoké postavení, propadla mu i královna Alžběta I.

Zkažené zuby jako důkaz bohatství: Cukr značil vysoké postavení, propadla mu i královna Alžběta I.
Zdroj: Wikimedia Commons/www.luminarium.org, Public domain

Konzumace cukru kdysi nebyla běžná. Ve starověké Indii, Řecku a Římě považovali cukr za lék na různé neduhy a podle toho byl také ceněný. O něco později se pěstování cukrové třtiny rozšířilo i do Číny a Evropy, přesto byl cukr nadále považován za luxusní zboží. Když si ho mohl někdo dovolit, chtěl to pak dát všem najevo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 09. 2021 14:00

Poptávka po cukru se začala postupem času dramaticky zvyšovat. Nejvíce si ho snad zamilovali v Anglii. Tam jej v šestnáctém století kupovali ve velkém. Bohužel to mělo neblahý vliv na zdraví populace. Na druhou stranu, kdo na svět cenil shnilé zuby, mohl o sobě prohlásit: Mám na to!

Tudorovci a cukr

Než se začali Tudorovci zajímat o cukr, měli poměrně komplexní ústní hygienu. Používali pastu i ústní vodu, byť ne v takové podobě, jak je známe dnes. Jakmile ale Alžběta I. zjistila, že existuje látka, kterou si může osladit život, začala ji skupovat, a hlavně užívat ve velkém. Po čase měla úplně černé zuby a pokud s ní někdo hovořil, musel počítat s hnilobným odérem.

Šlechta a bohatí lidé to vnímali stejně špatně. Ve snaze vyrovnat se královně, vyhodili z oken zdraví prospěšné zubní pasty a začali se cpát cukrem. Přece si o nich nemohl někdo myslet, že jsou chudí. A aby toho nebylo málo, vznikla i pasta na bázi cukru. Proč? Přece na podporu kazů. Někteří jedinci měli totiž velmi odolné zuby. Ať se snažili sebevíc, měli zuby maximálně zažloutlé...

Špatné zuby Alžbety I.

Královna Alžběta I. měla hodně ráda cukr, to je pravda, ale také se velmi bála zubařů. Častokrát prý čekala, až jí zub vypadne sám. Pokud to nešlo jinak a musela podstoupit zákrok, požadovala po svém biskupovi, aby jí zaručil, že ucítí minimální bolest. Zřejmě také chtěla, aby se za ni tam nahoře přimluvil.

V mládí přitom byla považována za krásnou. Jakmile však překročila třicítku, začaly se u ní objevovat příznaky stárnutí. Po šedesátce si každý všímal jen černých zubů. Francouzský velvyslanec se o ní tehdy vyjádřil, že má protáhlý a vychrtlý obličej, což je příznak pokročilého věku. Nejhorší byl ale chrup, nebo alespoň ta část, která královně ještě zbyla.

Cukr nad zlato

Během vlády Tudorovců se zkažené zuby staly stejně důležitými jako šperky a oblečení. Kdo neměl na cukr, dokonce si zuby začernil nějakým barvivem, aby se dostal do lepší společnosti. Nakonec ale toto šílenství odeznělo, stejně jak tomu bylo u jiných trendů v průběhu celé historie.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Elisabeth I.

Tudordynasty.com: Oueen Elizabeth’s Rotten Teeth

Grunge.com: The Surprising Reason Rotting Teeth Was Once A Sign Of Wealth

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články