Jak ovlivní dnešní superměsíc naše chování?

Pozor by si měli dát zejména pacienti s bipolární afektivní poruchou.
Zdroj: Huffingtonpost.com

Obloha se dnes v noci promění v neopakovatelnou podívanou. Vyhoupne se na ni „superměsíc“ – největší a nejjasnější úplněk od ledna 1948. Dá se očekávat, že řada lidí kvůli němu odloží večerku a vyrazí s dalekohledem na kopec. Patříte-li k nim, dbejte o svou bezpečnost. Superměsíc totiž může mít neblahý vliv na chování lidí.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 14. 11. 2016 16:44

Podle astrologů je superměsíc jednoduše intenzivnější úplněk, a tak se k němu vztahují podobné teorie – předznamenává nové začátky. V případě superměsíce tak mohou mít tyto začátky dramatičtější vývoj. Jiné teorie zase úplňku připisují emocionální reakce a extrémní chování, ba dokonce předzvěst katastrofy.

Ne všechno jsou jen zvěsti. V posledních letech dle serveru The Telegraph přibylo hospitalizací a kriminálních činů během úplňků.

Podle jedné teorie za tuto proměnu chování může voda v našem těle. Díky přitažlivosti měsíce se prý pohybuje stejně jako voda v moři během přílivu a odlivu. Vzhledem k tomu, že se voda v našem těle během úplňku hýbe intenzivněji, narušuje duševní rovnováhu, což může vyvolat extrémní projevy a emoce. Pravdivost těchto teorií ale byla několikrát vyvrácena řadou antistudií.

Zvýšená kriminalita, bouřlivé emoce, životní změny. Můžeme dnes v noci očekávat ještě něco jiného? Podle švýcarských výzkumníků si rovněž moc nepospíme. Náš spánek se zkrátí o 20 minut, jak dokázali již dříve v souvislosti s „běžnými“ úplňky.

Zní to jako nepatrná doba, v některých případech ale může mít fatální důsledky. „Tato ztráta spánku nemusí pro mě nebo vás znamenat mnoho,“ řekl Niall McCrae, pedagog v oblasti duševního zdraví na King’s College London. „Ale pro lidi s bipolární afektivní poruchou, kteří jsou na pokraji manické fáze, to může být významný spouštěč.“

Patříte-li k pacientům, měli byste dnes být maximálně ostražití a pohybovat se v bezpečném prostředí. Na pozoru bychom se měli mít ale my všichni. Další superměsíc se nám ukáže zase až na podzim roku 2034, a tak si ten dnešní nenecháme ujít. Dalekohledy a „pepřáky“ tedy s sebou.

Zdroj: The Telegraph

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články