Kdy budou Velikonoce 2022: Datum svátků se počítá podle úplňku, podívejte se jak

Kdy budou Velikonoce 2022: Datum svátků se počítá podle úplňku, podívejte se jak
Zdroj: Unsplash

Velikonoce jsou takzvaný pohyblivý svátek. V roce 2022 je budeme slavit v polovině dubna. Velký pátek připadá na 15. dubna, velikonoční prázdniny vypuknou o den dřív na Velikonoční čtvrtek.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 06. 03. 2022 12:00

Popeleční středu, tedy začátek 40 dnů dlouhého půstu, máme již za sebou. Až toto období skončí, můžeme začít slavit Velikonoce. A stejně jako Popeleční středa, i velikonoční svátky mají pohyblivé datum, které je každý rok jiné. Víte, jak se počítá?

Velikonoce 2022 a první jarní úplněk

Základem je jarní rovnodennost, ta nastane 21. března. Druhým krokem je určení prvního jarního úplňku, který přijde po tomto datu. Velikonoční neděle totiž připadá na první neděli po prvním jarním úplňku. Pokud je náhodou úplněk v neděli, posouvají se Velikonoce o týden.

Ale abychom to nekomplikovali. Velikonoční neděle letos připadá na 17. dubna. Po ní následuje Velikonoční pondělí, tedy státní svátek. Zatímco dospělé čekají čtyři dny volna, děti budou mít o jeden navíc. Velikonoční prázdniny začínají již ve čtvrtek 14. dubna. Následuje Velký pátek, který je od roku 2016 také státním svátkem.

Velikonoční zvyky a tradice

Již zmiňovaným dnům předchází Škaredá středa, což je den, kdy bychom se neměli mračit. Jinak budeme mít po zbytek roku všechny středy stejné. Kdo naopak prožije Škaredou středu s úsměvem, čeká ho pohodový rok. Na Zelený čtvrtek pak naposledy zazvoní kostelní zvony, dají si pauzu až do Bílé soboty. Když je uslyšíme, měli bychom zacinkat penězi, aby nás neopustily.

Velký pátek je připomínkou ukřižování Ježíše Krista. Není bez zajímavosti, že bychom neměli pracovat na poli, a už vůbec ne prát, neboť podle pověry by se prádlo namáčelo v Kristově krvi... Po Velkém pátku, kdy věřící dodržují přísný půst, přichází Bílá sobota. Uklízí se, barví vajíčka a na stole jsou připraveny koláče a další dobroty. Neděle je Boží hod, nejvýznamnější křesťanský svátek roku, neboť v noci na tento den vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Nastává konec půstu a peče se třeba velikonoční beránek.

Velikonoční pondělí pak přináší spoustu veselí, i když to zřejmě záleží na pohlaví. Muži šlehají ženy vrbovými proutky, což by měl být symbol zdraví a svěžesti. Něžné pohlaví jim pak dává vajíčka jako symbol plodnosti. A z vrbových větviček se plete pomlázka - symbol nadcházejícího jara.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Velikonoce, Pohyblivý svátek, Výpočet data Velikonoc 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články