Velikonoce v Ulici: Anežka Rusevová vzpomíná na 300 vařených vajec, Ondřej Studénka na polévání holek

Velikonoce v Ulici: Anežka Rusevová vzpomíná na 300 vařených vajec, Ondřej Studénka na polévání holek
Zdroj: se souhlasem TV Nova

Velikonoce mají své místo nejen v Ulici, ale také v soukromí herců z oblíbeného seriálu. Kdo z nich slaví tyhle svátky nejtradičněji a kdo by se jim nejraději vyhnul?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 02. 04. 2021 12:00

Jak asi letos stráví Velikonoce nastávající maminka Eliška Hanušová, kterou z Ulice známe jako Báru Klímovou? Protože se miminko na svět do té doby asi nepodívá, budou to její poslední „bezdětné” Velikonoce. „Tradičně slavíme Velikonoce s rodinou na chalupě. Pečeme beránka a sem tam nabarvíme nějaké vajíčko, aby se neřeklo. Tyhle svátky máme takové decentní,“ prozradila Eliška Hanušová.

Velikonoce na chalupě

Na chatu vyjíždí o Velikonocích také seriálová Vendula, tedy herečka Anežka Rusevová. Jak se zdá, ani tady se oslavy největších křesťanských svátků v roce neodbývají v příliš halasném duchu. „Velikonoce se snažím slavit alespoň symbolicky. Většinou je trávím na chalupě, a protože je jaro, tak mám i hodně práce na zahradě. To k tomu patří. Snažím se vždy nabarvit i nějaká vajíčka, když zapomenu koupit barvy, tak je nabarvím alespoň v cibulové slupce. Na vesnici koledníci totiž pořád chodí, takže pro ně musím mít připravenou koledu!“

300 vajec natvrdo

Jinak to ale chodilo dřív, když byla Anežka Rusevová ještě dítě. „Byla nás pořádná parta. Jednou jsme vyšli asi v deset ráno a vrátili se okolo deváté večer. Rodiče už o nás měli strach. Nevím, kolik jsme tenkrát ušli kilometrů, ale vím, že jsme přinesli asi 300 vajec natvrdo,“ zavzpomínala herečka na doby, které jsou už minulostí.

Raději nevzpomínat...

Do velkých oslav se nežene ani Magda, tedy Veronika Čermák Macková, ve které vzpomínky z dětství nezanechaly tu pravou romantickou notu. „Přiznám se, že od té doby, co nežiji s rodiči, se mi tento svátek vyhýbá. Velikonoce jsem slavila hlavně jako dítě. To k nám chodili strejdové ze všech koutů a lili na nás ty nechutné smradlavé parfémy. To se nedá zapomenout,“ vzpomíná na minulost, kterou by ráda nechala za sebou.

Karla a Velikonoce

Velikonoce podle vlastních slov v dospělosti příliš neprožívá ani Markéta Stehlíková, jejíž postava Karla přece jen v Ulici pro svoje chlapy nějakou výzdobu připravit musí. V soukromí ale spíš vzpomíná na svoje dětství, kdy byly Velikonoce přece jen trochu jiné. Když jsme byli malí, trávili jsem Velikonoce s babičkou a dědou na chalupě. Mělo to své kouzlo, ale to už je dávno. Teď se snažíme s dcerou alespoň nabarvit pár vajíček.“

Dědečkovské Velikonoce

A co mužská část týmu Ulice? Jak ti vnímají Velikonoce a s nimi spojené zvyky? U Nováků (Rosťu Nováka známe jako Luboše Marečku, otce Máry) dodržují rodinné tradice. Mám tři vnuky a ti vždycky babičku vyšlehají. To k tomu prostě patří. Tradičně také celá rodina společně barví vajíčka v cibuli společně s lístky a trávou. Vždycky je krásné to překvapení po rozbalení, co z toho vzejde. Jsou taková nádherně batikovaná,“ prozradil Rosťa Novák něco z rodinného zákulisí.

Moravák z Ulice

K Velikonocům a jejich tradicím má nejblíž jedna z čerstvých hereckých posil Ulice – profesor Prokop, tedy Ondřej Studénka. A má k tomu důvod. Pocházím z Moravy a tam se snažíme tradice držet. Aktuálně učím mého čtyřletého synka plést pomlázku,“ prozradil. A jak vypadá tradiční koleda, na kterou, když je to možné, vyráží? „Většinou beru s sebou na pomlázku i kytaru a společně při každé návštěvě zpíváme jednu či dvě velikonoční písně. Když jsem byl malý, pamatuji si, že jsme sprchovali děvčata. To je takový silný zvyk, možná víc na Slovensku než tady,“ dodal Ondřej Studénka, který se na Velikonoce těšil i letos, ačkoliv proběhnou úplně jinak, než je běžné...

Zdroje informací: 

TV Nova

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články