Zahrada suchá jako poušť? Nejlepší suchomilné trvalky, které ji promění v rozkvetlou oázu

Zahrada suchá jako poušť? Nejlepší suchomilné trvalky, které ji promění v rozkvetlou oázu
Zdroj: Pixabay.com
Vaši zahradu ozdobí zářivě žlutě kvetoucí pelyněk. Této odolné bylince sucho nevadí, k přežití jí postačí minimum vody.Perovskie připomínající levanduli patří mezi odolné rostlinky. Tato voňavá rostlinka pocházející z Jihozápadní a Střední Asie je nenáročná na pěstování, protože dobře snáší i dlouhodobé sucho. Navíc je příbuzná se šalvějí a má také podobnou vůni.Hvozdík patří mezi nenáročné suchomilné trvalky. Pěstovat je zvládnou i úplní začátečníci. Nejraději mají suchá a slunná místa.Rozmarýn oceníte nejen v kuchyni. Tato bylinka kvete krásnými modrými květy, navíc je nenáročná na vodu. Vaší zahradu tak krásně provoní a ozdobí.+ 4 fotky+ 5 fotek

Stejně jako v předchozích letech i pro nadcházející letní období předpovídají meteorologové pořádné sucho. Právě to už několik let nedá spát většině zahrádkářů. Namísto nekonečného a často únavného boje s vyprahlou zahradou, je proto lepší vyzkoušet jinou variantu. Dejte šanci suchomilným trvalkám a vytvořte si xerotermní zahradu.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 13. 06. 2020 11:00

Nejenže vaše zahrada bude díky suchomilným rostlinám stejně zelená a barevná, ale péče o ni bude daleko snazší. Není se čemu divit. Některé ze suchomilných rostlin totiž stále nedostatkovou vodu nejenže nepotřebují, ale dokonce nesnesou. Inspirujte se a zasaďte si na své zahradě pár trvalek.

Proč suchomilky?

Suchomilné, jinak také xerotermní rostliny se vyznačují tím, že rostou a kvetou i na velmi suchých místech. K přežití totiž většinou nepotřebují velké množství vody, někdy nemusí mít téměř žádné. Právě to je jejich nespornou výhodou. Navíc suchomilek existuje mnoho druhů, takže je z čeho vybírat. Některé mohou kvést i v pouštích. V našich klimatických podmínkách se ale bude nejlépe dařit stepním suchomilným rostlinám, které pocházejí ze savan, pamp a prérií. Vaše zahrada díky nim rozkvete i bez potřeby většího množství vody a zalévání.

Založte si xerotermní zahradu

Pokud chcete, aby nebylo sucho na vaší zahradě znát, zvolte jako základní osazenstvo pouze suchomilné rostlinky. Většinou se jedná o stále zelené keříky nebo trvalky. Doplnit je pak můžete také letničkami nebo cibulovinami. Kromě neustále zelenavé zahrady vlivem keřů vám květy letniček rozzáří i ty nejparnější letní dny, ve kterých bývají tyto rostlinky v rozkvětu. Navíc díky trvalkám a cibulovinám ani podzim nebude u vás na zahradě šedý. Tyto rostlinky totiž kvetou právě na jaře a na podzim.

Dřeviny a trvalky

Co se týče dřevin, které budou vytvářet zelený rámec vaší zahrady, máte k dispozici skutečně široký výběr. Dobře vypadá třeba mandloň, hlošina, tamaryšek, oblíbený rakytník nebo borovice kleč či akát. I v případě trvalek je však výběr pestrý. Volit tak můžete libovolně podle svého vkusu. Ke stále více oblíbeným trvalkám se řadí například netřesky nebo rozchodníky. Krásně vypadá ale i agáve, která pro přežití téměř nepotřebuje vodu (zalévejte pouze skutečně vyprahlou zem) a naopak po přílišném zalití nebo dešti bledne. Stejně tak sucho ocení ale třeba i třapatka nachová, různé zahradní řebříčky, trávnička, hvozdík nebo krásně vyhlížející čistec vlnatý, který své stříbřité chloupky milerád vystavuje přímému slunci a sucho mu vyhovuje. Pokud přemýšlíte nad odolnými bylinkami, pak pro vás bude jasnou volbou voňavý rozmarýn, uklidňující levandule nebo léčivá echinacea.

Letničky a stále zelené trávy

Mezi rostlinky, které vám zahradu v létě ozdobí i v období sucha, patří kosmatec, šrucha, lokanka, zářivka, statice, zaječí ocásek, pestrovka nebo sluncovka kalifornská. Zapomínat byste neměli ani na trávy úspěšně vzdorující nedostatku vláhy, jako jsou například kavyl, ovsíř, kostřavy, dochan nebo třeba třeslice.

A JAKÉ DALŠÍ ROSTLINKY MŮŽETE PĚSTOVAT NA ZAHRADĚ I V OBDOBÍ SUCHA? NA TO SE PODÍVEJTE DO GALERIE.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články