Posviťte si na zahradu a vytvořte v ní příjemnou atmosféru

Posviťte si na zahradu a vytvořte v ní příjemnou atmosféru
Zdroj: Bigstockphoto.com

Zahrada je místem jako stvořeným pro romantické letní večery, grilovačky i párty s přáteli a rodinou. A se správnými svítidly vytvoříte na tyto události tu správnou atmosféru. Jak zvolit venkovní osvětlení?

Komerční sdělení
Komerční sdělení 20. 04. 2020 12:15

Venkovní svítidla využijete nejen na teplé večery na zahradě. Hodí se vám celoročně. Například vám posvítí na cestu, abyste nezakopli, nebo pomohou osvětlit příjezdovou cestu. Důležité ale je vybrat to správné venkovní svítidlo.

Soustřeďte se na materiál

Materiál je pro venkovní svítidla naprostým základem, protože musí něco vydržet. Volte proto takový materiál, který je odolný vůči větru, vodě, vysokým i nízkým teplotám. Sáhněte například po odolném plastu, tvrzeném sklu či po kovech, jako je hliník.

Podívejte se na stupeň odolnosti

To, jak moc je svítidlo odolné, určuje značení písmeny IP a číslem. Platí, že čím vyšší je číslo, tím vyšší je stupeň odolnosti. Pro venkovní osvětlení zahrady by svítidlo mělo mít stupeň odolnosti IP 44 a vyšší. Svítidlo s odolností IP 44 se hodí spíše do mírných podmínek. Je odolné vůči vlhkosti, hodí se ale spíše do přístřešku, altánu či ke vchodu. Jestli chcete v zahradě vytvořit romantickou atmosféru, budete potřebovat osvětlit také otevřený prostor zahrady. Na tento účel jsou perfektní svítidla s odolností IP 65. Svítidla s odolností IP 67 už můžete bez obav použít i pod vodu na osvětlení jezírek nebo bazénu.

Uspořte s LED svítidly

LED svítidla kombinují dlouhou životnost a nízkou spotřebu energie. Navíc vás nemusí trápit ani slabé světlo, které může být u solárních svítidel. LED svítidla neobsahují žádné toxické látky jako například rtuť a jsou proto velmi šetrná i k životnímu prostředí. Jako nevýhoda se může jevit o něco vyšší pořizovací cena. Investice se vám ale dlouhodobě vyplatí.

Posviťte si pod nohy

Abyste večer prošli zahradou bez úhony, osvětlete si cestičku. Využít k tomu můžete klasické jednoduché lampičky na zapíchnutí do země. Vybírat si ale také můžete z mnoha designových moderních svítidel. Co takhle třeba větší čí menší kulaté svítidlo, které jednoduše rozmístíte na zem? K příjezdové cestě jsou ideální také zapuštěná osvětlení nebo třeba stojací lampy.

Aby to dobře vypadalo

Plánujete jarní grilovačku nebo letní sešlost? V tom případě by vám neměly chybět světelné řetězy a lucerničky. Rozvěste je po zahradě, omotejte je kolem stromu nebo keře. Vytvoříte tak příjemnou atmosféru a efektně osvětlíte i zahradu. Navíc jsou taková dekorativní světla i praktická.

Dominanty zahrady na očích

Aby zahrada působila jako ráj na zemi, nestačí v ní mít vysazené vaše oblíbené rostliny a květiny. Osvětlete si svá oblíbená zahradní zákoutí a kochejte se jimi i po západu slunce. Umístěte pár svítidel třeba do skalky, k oblíbenému květinovému záhonu nebo keři. Máte v zahradě svůj relaxační kout? Pořiďte si k němu stojací venkovní lampu v moderním nebo rustikálním designu.

Související články

Další články