Česko trápí nedostatek zahradníků: Trend bydlení v zeleni se zvyšuje

Údržba zahrady je důležitá
Zdroj: Pixabay
Údržba zahrady je důležitáZahradní architekti jsou v kurzuZájem o zahradnické obory klesáZahrada může být dokonalým estetickým skvostem+ 1 fotka+ 2 fotky

Sehnat dnes zahradníka je nelehký úkol. Zahradnické firmy se dlouhodobě potýkají s nedostatkem zaměstnanců. Řada z nich proto hledá nové pracovní síly už mezi středoškoláky.

Redaktor
Redaktor 29. 10. 2018 14:25

Zahradníci – další obor, po němž je v Česku poptávka a kde zoufale chybí zaměstnanci. Firmy proto hledají nové posily už mezi žáky středních odborných škol. Počty absolventů ale pracovní trh uspokojit nedokáží.

Zájem ze strany soukromých firem o naše studenty je obrovský

Poptávka vysoce převyšuje nabídku absolventů. Zájem je vysoký napříč oborem – firmy hledají květináře, floristy, ovocnáře, zelináře i architekty zahrad – to vše jsou absolventi zahradnických oborů schopni budoucím zaměstnavatelům nabídnout.

A zájem o studenty potvrzuje i Petr Hajdú, majitel velkoobchodu s květinami: „Od našich zákazníků víme, že sehnat nové zaměstnance je velmi složité a trvá to i několik měsíců. Inzeráty v podstatě nefungují, proto zahradnictví hledají nové zaměstnance buď na doporučení, nebo na středních odborných školách. Zaměstnance získá ten, kdo nabídne lepší podmínky, i mladí lidé už si tak hned po škole mohou vybírat z několika nabídek najednou.“ 

Lidé chtějí bydlet v zeleni, o tu se ale nemá kdo starat

Zahradníků bude navíc potřeba stále víc. Zahradnický obor v současné době prožívá obrovský rozmach vztažený k celospolečenskému trendu bydlení v zeleni, uvědomování si důležitosti rostlin pro psychické zdraví člověka a ekologickou stabilitu prostředí. Tyto vysoké nároky vyžadují vytváření nových technologií, například zelených střech či vegetačních stěn v urbanizovaném prostoru. Péče a založení takovýchto typů zahrad samozřejmě vyžaduje vysoce kvalifikované pracovníky vyučené na odborných školách.

Počty zájemců o studium zahradnických oborů klesají

Existují dokonce školy, které se potýkají s enormním úbytkem studentů. Obecně se dá říci, že úbytek studentů je způsoben obavami z vyšší fyzické náročnosti zahradnických prácí. Spousta mladých lidí už v dnešní době nechce pracovat rukama, navíc nemusejí v zahradnickém oboru vidět potenciál. Většina žáků, kteří si podávají přihlášky na střední školy, má totiž o obsahu tohoto oboru jen velmi strohé informace. Dalším důvodem může být i úpadek oboru. Česká zahradnictví měla v minulosti velkou tradici a o studium oboru byl zájem. Zhruba v 90. letech, kdy byla pozornost věnována zejména maturitním oborům, začala ale úroveň těch zahradnických upadat. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články