Trendy v bydlení 2019: Převratné změny nejen v českých ložnicích

Velké prosklené prostory jsou úžasné
Zdroj: Isotra
Inspirativní trendy bydleníPřírodní materiály jsou letos v kurzuVelké prosklené prostory jsou úžasnéÚžasná terasa pod praktickou markýzou+ 7 fotek+ 8 fotek

Blíží se léto a s ním vysoké teploty a spousta slunečního světla. Letní počasí se vlivem klimatických změn v našich zeměpisných šířkách prodlužuje, což výrazně ovlivňuje také trendy v domácnostech. V roce 2019 tak mezi nimi najdeme otevřené prosklené prostory plné zeleně a ekologicky šetrných řešení, ale také externí stínící techniku s prvky pokročilé automatizace. Technologické novinky pronikají i do oblasti koupelen.

Petra Járková
Petra Járková 30. 05. 2019 18:00

Otevřený prostor s dostatkem světla

Současným trendem v bydlení je čím dál více otevírat prostor a spojovat hned několik místností v jednu. Model, kdy je propojen obývací pokoj společně s kuchyní, je oblíben už několik let. Nově však lidé touží i po spojování například koupelny s ložnicí. Tvoří se jeden velký prostor, ve kterém jsou umístěny všechny obytné části. Je ale nutné zachovat jejich rozdělení – ať už výškově pomocí schodů nebo skleněných příček, případně nižších zídek, či následně interiérovým vybavením. Je důležité nenarušit intimitu jednotlivých prostor a mít je nepřímo odděleny, a to například ložnici od obývacího pokoje s kuchyní, rovněž je moderní mít co nejvíce prosklených obvodových zdí a pohrát si s osvětlením.

Koupelny oplývají funkčními a šetrnými technologiemi

Při propojování koupelen s dalšími místnostmi lidé hledí i na jejich design a funkčnost komponentů včetně šetrných technologií. Vyhledávaným typem sprchových koutů jsou dnes takzvané walk-in sprchy, jež jsou umístěny přímo na podlaze bez jakékoliv vany a jsou doplněny o speciální odtokové žlaby.

Sprchové kouty se nyní nově osazují odtokovými systémy, které jsou ve stejném dekoru a výšce jako je samotná podlaha. Nedochází tak k vizuálním rozdílům a zásahům do estetiky. Co do barev a užívaných materiálů jsou v kurzu obklady a dlažby s dekory imitujícími přírodní materiály v kombinaci se dřevem. Výjimkou pak nejsou ani hudební reproduktory a LED osvětlení zabudované přímo ve sprchových koutech či vanách, což má za cíl navodit uvolněnou atmosféru.

Součástí koupelen bývá čím dál častěji i toaleta doplněná bidetem a pisoárem. Důraz je kladen i na nižší spotřebu vody. Té lze dosáhnout úspornými WC moduly Ecology, které jsou nově vyráběny s kombinací nádržek na dva a čtyři litry místo běžné kombinace tří a šesti litrů.

Fotoobklady i do obýváku a pracoven

Moderním prvkem, s nímž lze pracovat také mimo koupelnu, jsou obklady. Ty se společně v kombinaci se dřevem, sklem, kamenem i kovem používají k obkladu stěn například i v obývacích pokojích či relaxačních místnostech. Díky nespočtu velikostí a plastických tvarů existuje nepřeberné množství možností, jak interiér doladit k dokonalosti. Mezi nastupující trendy se řadí například i nová technologie, kdy se kombinují běžné obklady s fotografiemi.

Fotoobklady jsou na českém trhu novinkou a díky jejich variabilitě je s nimi možné dotvořit jakýkoli prostor. Jedná se o technologii, jíž je na dlaždice tištěna vybraná fotografie či motiv. Speciální tisk dosahuje velmi vysokého detailu a obraz je tak zcela přirozený. Obklady každý z historického hlediska vnímá jako materiál patřící pouze do koupelen, ale v dnešní době si je lidé dávají i do obývacích prostor či do pracoven.

Obliba exteriérového stínění a ovládání pomocí čidel

S trendem maximálního přístupu světla do obytných prostor roste rovněž poptávka po efektivním zastínění interiéru. To v případě potřeby prostor uzavře a ochrání například před vysokými teplotami v průběhu dne nebo naopak ve večerních hodinách odbourá nežádoucí světelný smog. Dlouhodobě nejoblíbenější jsou pak exteriérové varianty. Lídrem jsou v tomto směru venkovní žaluzie, jejichž podíl na trhu činil již před dvěma lety téměř 50 procent. V současnosti je to už více než polovina.

Naopak výraznější změny lze sledovat z hlediska ovládání stínění, a to směrem k maximální automatizaci. Právě na žaluzie či rolety osazené automatickými systémy je totiž možné získat dotaci ve dvojnásobné výši oproti klasickému manuálnímu ovládání.

Zeleň v interiéru zklidňuje, na fasádách brání přehřátí

Zatímco v posledních letech bychom v málokterém moderním interiéru našli více zeleně, nyní jsou květiny a traviny znovu v kurzu. Tento trend se do domácností přenáší z kancelářských prostor, kde se firmy čím dál častěji uchylují k umístění takzvaných vertikálních zahrad. Rostlinami jsou v těchto případech posety celé zdi, což lze ocenit nejen s ohledem na design a estetiku, ale i z psychologického hlediska. Především se jedná o snižování stresu, pocitu úzkosti a únavy. V neposlední řadě pak květiny a rostliny čistí vzduch, proto se vertikální zahrady postupně dostávají i do domácností.

Zeleň se využívá též v exteriérech, a to zejména na fasádách. Popínavé rostliny totiž slouží jako ochrana stavby před nežádoucími vnějšími vlivy. Mnohé z budov jsou proto na vnějším plášti opatřené kovovými konstrukcemi, které slouží jako podpora pnoucích rostlin. Ty budovu především v létě chrání před nadměrným zahříváním obvodových zdí.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články