Rádia, která by vám záviděl i Oldřich Nový: Retro kousky jsou opět v módě

rádio, retro
Zdroj: pigabay.com
Roadstar Retro rádio, HRA-1500MP, 2749 Kč Retro gramofon, přehrává CD i MC kazety, rádio i USB přehrávač, 5913 KčPřenosný radiopřijímač AKAI APR-11, 899 Kč Přenosný radiopřijímač Hyundai Retro PR 100B, 499 Kč + 2 fotky+ 3 fotky

Zavřete oči, odcházím… při té představě se tklivá melodie line z prastarého radiopřijímače. Také máte rádi nostalgii? Můžete si ji připomenout špičkovou elektronikou překrytou perfektně provedeným retro šasi.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 25. 09. 2020 14:30

retro a vintage výrobky jakoby se v poslední době roztrhnul pytel. Pořizujeme si jako bubliny nafouknuté chladničky, rozsvěcíme porcelánovými vypínači a hudbu posloucháme pěkně postaru z poctivého radiopřijímače. Co na tom, že dokáže také přehrávat CD, má USB vstup, chytá wi-fi signál a kdoví co ještě. Ten vzhled, ten je prostě nadevše.

Jaké rádio si přejete

Rádia lze rozdělit do několika základních typů podle konstrukce a je jedno, jestli vzhled je high-tech, nebo retro:

Klasická neboli univerzální rádia lze postavit kamkoli do prostoru, jsou dekorativní a v interiéru nezaniknou. Zpravidla mívají i další funkce, například gramofon.

Bezdrátová rádia mají napájení z baterie, jsou poměrně robustní a nepotřebují zapojení do sítě.

Přenosná rádia jsou lehká a konstrukčně uzpůsobené pro pohyb. Užijete si je i na cestách a dovolené. Dříve takový tranzistor patřil k základní výbavě správného „páska“ stejně jako hřeben v kapse a vlasy po ramena.

Co nesmí rádiu chybět

Kromě klasických funkcí a standardního ovládání by moderní rádia, i ta převlečená za retro, měla umět mnohem víc. Měla by mít bluetooth možnost propojení s mobilním telefonem, tabletem nebo počítačem, vstup USB a paměťové karty, Wifi/LAN, kterým lze propojit rádio s jinými zdroji za pomoci internetové sítě a poslouchat internetová rádia. Samozřejmě také CD mechaniku pro přehrávání hudby. A další nezbytnosti, jako je například budík, který vás vzbudí zvukovým signálem v předem nastavený čas, hodiny nebo funkce Sleep, jež rádio automaticky vypne v předem nastavené době.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články