Orchideje, nádherné moderní pokojovky: Jak se o ně starat, aby kvetly znovu a znovu?

Orchideje jsou krásné a ozdobí každý interiér
Zdroj: Pixabay.com
Přáli byste si mít doma záplavu květů nádherných orchidejí? Není to tak složité, některé druhy vyžadují jen minimální péči. Když se budeme řídit základními pravidly, rostliny se nám odvděčí.Nádherné barvy si orchideje přinesly z divočiny.Některé barevné kombinace působí neuvěřitelně vesele a bláznivě.Orchidejí je k dostání mnoho druhů i barev. Zkuste si pro začátek vybrat Phalaenopsis. Není tak náročná a bude vám dělat radost.+ 1 fotka+ 2 fotky

Krásné barevné a exoticky vyhlížející květy orchidejí jsou ozdobou každého interiéru. Jenomže stejně jako každá živá rostlina i orchidej jednou zkrátka odkvete. V tom okamžiku bychom měli vědět, jak se k ní zachovat, abychom rostlince pomohli co nejrychleji načerpat nové síly. Když se to podaří, budeme se už za pár měsíců radovat z nádherných nových květů.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 24. 01. 2021 12:00

Už dávno neplatí, že by pěstitelé orchidejí byli výjimkou. Druhy těchto rostlin, které jsou dnes k dispozici také v supermarketech, jsou i přes svůj exotický původ poměrně nenáročné. Dobře se vyrovnávají s podmínkami v bytě a nevyžadují speciální skleníky nebo jiné podmínky. Přesto se jim musíme věnovat, jinak bychom se nových květů dočkali těžko. Nejjednodušší na péči, kterou zvládnou i začátečníci, je Phalaenopsis. Poznáme ji podle poměrně silných a širokých listů ve spodní části rostliny. 

Pozor na odlišnosti

Phalaenopsis, stejně jako další druhy orchidejí, v přirozeném prostředí čerpá vláhu také vzdušnými kořeny, a proto musíme počítat s tím, že si je bude rostlina přirozeně tvořit i při pěstování v domácích podmínkách. Bylo by tedy chybou je buď odstraňovat, nebo se snažit uložit je do substrátu. I když to někomu může připadat méně vzhledné, pro orchidej a její růst jsou velmi důležité.

Světlo je základ

Dalším, co orchideje potřebují, je dostatek světla – a to platí i v případě kořenů. Proto je sázíme do průhledných nebo alespoň průsvitných květináčů. Vzhledem k oblibě, které se u nás orchideje těší, jsou tímto zbožím zásobeny všechny specializované obchody i supermarkety, které se prodejem okrasných rostlin alespoň okrajově zabývají. Stejný výběr květináče bude platit i při příštím přesazování.

Zamyslete se nad přírodou

Stejně jako kořeny vyžaduje dostatek světla i nadzemní část rostliny. Ideální je pro ni tedy umístění poblíž okna, dobře většinou snáší i stanoviště přímo na okenním parapetu. V tomto případě je ale nutné dát si pozor na přímé letní slunce, které dokáže rostlinu za sklem popálit, hlavně pokud se listy dotýkají okna. Když si ale představíme orchidej v jejím přirozeném prostředí, většinou se jedná o pralesy, kde roste buď samostatně, nebo podobně jako jmelí, tedy paraziticky na stromech. Najdeme ji ve stínu vyšší vegetace. Takové prostředí bychom jí měli dopřát i doma, pokud je to jen trochu možné. Najdeme-li jí místo, kam dopadá rozptýlené světlo, nebude mít důvod k nespokojenosti.

Zeminu ze zahrádky rozhodně ne

Jak jsme si mohli všimnout, v obchodech se prodávají speciální substráty pro různé druhy pokojovek, najdeme v nich i substrát pro orchideje. Je opravdu dobré jej koupit, protože obsahuje vše, co orchidej potřebuje. Snažit se jej nahradit zeminou ze zahrádky by byla velká chyba. Když už totiž pěstujeme orchidej v květináči, a ne tak, jak by rostla běžně v přírodě, musíme jí nabídnout velmi lehký a vzdušný substrát, ve kterém hrají hlavní roli kůra borovice a další lehké a vzdušné materiály. A jak už bylo uvedeno, orchideje si část potřebné vláhy zajistí díky vzdušným kořenům, které jsou schopny ji přijímat ze vzduchu. Nemusíme – dokonce bychom neměli – substrát udržovat stále mokrý. Kořeny potřebují dýchat a přílišná vlhkost jim, a tedy i celé rostlině, škodí.

Odkvetla? Nevadí...

I když si přineseme domů krásně kvetoucí rostlinu, jednou zákonitě přijde den, kdy opadne i poslední kvítek a zůstane jen nevzhledný stvol. Určitě se ale nemusíme bát, pokud se o orchidej budeme nadále dobře starat, během pár měsíců se určitě ukážou nové květy. Různé názory panují kolem nutnosti či zákazu odstraňování odkvetlého stvolu. Pokud jej na rostlině necháte, je velká pravděpodobnost, že se po určité době rozvětví a nasadí nové květy. Mnozí ale zastávají názor, že je lepší jej odstranit a rostlina si vyrazí nový, který obalí květy. Ani jeden postup není špatný, a tak je volba na pěstiteli samotném. V každém případě se můžeme při dobré péči už nyní těšit na další krásné květy. 

Zdroje:

Lutz Röllke: Orchideje - Výběr a pěstování nejlepších druhů 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články