Tlustice: Ideální pokojovka pro lenochy

Tlustice: Ideální pokojovka pro lenochy
Zdroj: Pixabay.com

Tlustice je dekorativní rostlina, kterou můžete mít v pokoji a přes léto ji nechat letnit venku. Pěstuje se snadno, takže si ji může dovolit i začátečník, a všude udělá spoustu parády.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 17. 01. 2021 09:00

Tlustic je několik druhů. Nejobvyklejší je u nás tlustice vejčitá neboli latinsky Crassula ovata, kterou známe také jednoduše jako krasulu. A uznejte: ona krásná skutečně je. Jejím původním domovem je jižní Afrika.

Sukulent s rychlým růstem

Tlustice je sukulent, který se velmi snadno množí. Stačí odloupnout kousek větvičky a nechat pustit kořínky ve sklenici vody, případně v rašelině. Pěstujeme ji pak v běžné zemině pro pokojové rostliny. Pokud ji nemáte, vystačí si i se zahradní zeminou, jen do ní přidejte trochu písku. Tuhle rostlinu zvládne pěstovat úplně každý.

Tlustice jako bonsaj

Krasula roste poměrně rychle. Je typická dužnatými listy a vodu si ukládá i ve stoncích. Brzy vytvoří kmínek a snadno se tvaruje do požadovaného tvaru. Můžete z ní mít strom s bohatou korunou, ale také nádhernou bonsaj.

Pěstování tlustice

Tlustice ani není náročná na podmínky v pokoji. Nevadí jí suchý vzduch ani prudké sluneční světlo. Když se zpozdíte se zálivkou, nijak na to nereaguje. Vadí jí spíše přemokření. Bez vody to snadno zvládne i tři týdny. Ve vedrech nad 30 °C rostlinu příliš nezalévejte, počkejte na dobu, kdy teplota klesne.

V zimě dejte rostlinu na světlé, chladné místo, kde je teplota okolo 15 °C. Tlustice nemá ráda nižší teplotu než je 7 °C. Jestliže začne žloutnout, může být důvodem stinné místo. Jestli rostlinu chcete přihnojit, můžete to provést na konci jara hnojivem na kaktusy a sukulenty. Když se budete o rostlinu dobře starat, vykvete bílými nebo růžovými květy.

Jestliže začnou opadávat listy, je to znamením pro to, že bylo zalévání omezeno až příliš. Důvodem je ale spíše to, že jsme k zalévání použili velmi studenou vodu. Rostlině vyhovuje voda o pokojové teplotě.

Tlustici můžete pěstovat prakticky kdekoliv, po „zmrzlých“ se dá dát i ven. Letnit ji můžete na balkoně nebo zahradě.

Přesazování tlustice

Krasulu můžeme přesadit kdykoliv během roku. Většinou je to tehdy, když kořeny přestávají mít místo v květináči. Na dno můžeme dát drenáž (hrubý písek). Starším rostlinám stačí doplnit nebo vyměnit vrchní zeminu v květináči.

Zdroj: Wikipedie

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články