7 důvodů, proč byste si letos měli pořídit vánoční kaktus

7 důvodů, proč byste si letos měli pořídit vánoční kaktus
Zdroj: pixabay.com
1. Ibišek. Tato rostlina může dorůst až do výšky 180 centimetrů a její květy mají průměr až 20 centimetrů. Potřebuje hodně slunečního světla.2. Africká fialka. Kvete po celý rok a dobře zvlhčuje vzduch. Existuje řada různých barevných variant afrických fialek.3. Lopatkovec. Ideální rostlina pro začínající pěstitele. Je velmi nenáročná, ale její listy mohou být toxické pro domácí zvířata.4. Jasmín. Je znám především svou sladkou vůní. Můžete ho zasadit do normálního i závěsného květináče – záleží na vás.+ 6 fotek+ 7 fotek

Vánoce už klepou na dveře a lidé pomalu začínají shánět dekorace, kterými si vyzdobí byt a navodí tu správnou sváteční atmosféru. K té neodmyslitelně patří také vánoční stromečky. Řada z nás ale i tentokrát sáhne po vánočním kaktusu. Chystáte se ho také pořídit? Určitě nebudete litovat. Řekneme vám, proč.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 20. 11. 2019 09:14

Pokud se o vánoční kaktusy dobře staráte, mohou vám doma vydržet spoustu let, třeba i sto. Vánoční kaktusy tak mohou být dědictvím, které se u vás bude postupně předávat z generace na generaci. Pojďme se podívat na sedm hlavních důvodů, proč si je pořídit.

Vydrží dlouhá desetiletí

Živý vánoční stromeček vydrží pár týdnů, vánoční hvězda šest měsíců. Ale co vánoční kaktus? Ten vám bude dělat radost dvacet až třicet let, ale klidně to může být ještě déle. Dokonce existuje záznam o tom, že si ho jedna rodina předávala déle než sto let.

Kvete každý rok

Vánoční kaktus je jako trvalka, proto kvete rok co rok. Jeho barevné květy vydrží po celou zimu a dokážou vás tak povzbudit během dlouhých zimních dnů, když venku zrovna panuje pochmurné počasí. Uvidíte, že díky němu bude váš den o něco příjemnější.

Snadná péče

Pro ty, kteří s pěstováním květin nemají moc zkušeností, je vánoční kaktus ideální volbou. Nepotřebuje moc vody ani sluneční světlo, pouze v suchých zimních měsících dejte pozor na vlhkost. Jelikož je vánoční kaktus zvyklý na vlhké klima, zkuste doma občas zapnout zvlhčovač vzduchu. Přece jen, pochází z brazilských džunglí, kde roste na větvích stromů.

Domácí čistička vzduchu

Tyto sukulenty jsou skvělými čističi vzduchu, stejně jako mnoho dalších pokojových rostlin. Tím, že produkují kyslík, dokážou v bytě udržovat čerstvý vzduch. A zároveň filtrují všechny druhy znečisťujících látek, které vám neviditelně poletují třeba právě v obývací místnosti.

Nebojte se o zvířata

Napadlo vás někdy, že živé vánoční stromečky jsou pokryty různými druhy chemických pesticidů a konzervantů, které tak mohou ohrožovat vaše domácí mazlíčky? Ještě hůře je na tom vánoční hvězda, která je pro vaše čtyřnohé miláčky dokonce jedovatá. Co ale klidně mohou jíst i po kilech, to je právě vánoční kaktus, který je pro ně nezávadný.

 Vánoční stromky ohrožující životní prostředí

Uvádí se, že průmysl spojený s vánočními stromy se ve velké míří podílí na masovém odlesňování. Používá totiž chemické pesticidy a hnojiva, které posléze stékají do řek a jezer. Pokud i přesto toužíte po voňavém a živém vánočním stromečku, zkuste si pořídit ten v květináči, který po Vánocích můžete vysadit opět ven.

Obdarujte své blízké

Nevíte si rad s tím, jaký vánoční dárek nadělíte svým nejbližším? Poradíme vám. Na jaře zlomte několik větviček kaktusu a nechte je zakořenit v jiných květináčích. Příští rok bude hotovo a vy budete mít dárek přímo od srdce, který navíc vydrží i několik desítek let.

TADY JE 10 NEJKRÁSNĚJŠÍCH POKOJOVÝCH ROSTLIN, KTERÉ VÁM BUDOU DĚLAT RADOST I V ZIMĚ:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články