Želírování s létem nekončí: Skvělý džem ze superzdravých mirabelek - oblíbeného ovoce našich babiček

Mirabelkový džem s vánočním kořením

Suroviny:

1 kg mirabelek
300 g třtinového cukru
ovocný pektin Labeta
šťáva z jednoho citrónu
1 hvězdička badyánu
5 ks hřebíčku
2 kousky celé skořice

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.
Zdroj: Labeta
Švestkový džem s kakaem a čokoládou:

Suroviny:

1 kg švestek
4 g kakaa
hořká čokoláda dle chuti
kůra z 1 (BIO) citronu
želírovací cukr 4:1 Labeta.

Postup:

Švestky očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme. Přidáme kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu. Čokolády přidáme dle chuti, je však třeba myslet na to, že čím více čokolády přidáme, tím sladší džem bude. Pokud si nejste jistí, uděláte nejlépe, když džem v průběhu vaření ochutnáte a případně ho dosladíte cukrem nebo další čokoládou. Na závěr přisypeme želírovací cukr 4:1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme směs k varu a vaříme 3-5 minut. Hotovým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout při pokojové teplotě. 


Mirabelkový džem s vánočním kořením:

Suroviny:

1 kg mirabelek
300 g třtinového cukru
ovocný pektin Labeta
šťáva z jednoho citronu
1 hvězdička badyánu
5 ks hřebíčku
2 kousky celé skořice.

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme doměkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.
 Hruškový džem s citronem: 

Co potřebujete:  

800 g zralých žlutých hrušek
4 bio citrony
balení JamFix 3:1 Labeta
kyselina citronová Labeta
300 g bílého cukru.

Postup: 

Dejte si záležet při výběru hrušek – musí být krásně šťavnaté a jemné – tzv. máslovky. Nejdříve ze dvou citronů nastrouháme kůru do misky a ze všech vymačkáme šťávu. Lžičkou vybereme i zbytek dužiny. Až potom začneme krájet hrušky – loupat je nemusíme. Protože velmi rychle na vzduchu hnědnou, krájíme je rovnou do misky s citronovou šťávou a promícháváme, aby zůstal džem světle žlutý. Poté přidáme cukr, 0,5 lžičky kyseliny citronové a celý balíček JamFixu 3:1, promícháme a svaříme asi 10 minut. Naplníme do vyvařených sklenic, víčko i hrdlo otřeme vatičkou namočenou v alkoholu a po uzavření obrátíme dnem vzhůru. 
Angreštový džem:

Suroviny:

5 - 10 balíčků vanilkového cukru
50 ml rumu
2 kg nezralého angreštu
90 dkg cukru krystal.

Postup:

Nezralý angrešt pomeleme na mlýnku na ovoce. Na marmeládu potřebujeme 1 litr vylisované šťávy. Získanou šťávu z angreštu zahřejeme k bodu varu. Po částech vsypeme cukr a snažíme se, abychom nepřerušili bod varu. Povaříme asi 5 minut, vmícháme vanilkové cukry a odstavíme. Sebereme nežádoucí pěnu a vmícháme rum.

Marmeládu naplníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut při 85 °C.

Angreštovou marmeládu s rumem používáme podle libosti. 

Je-li angrešt už zralý, přidáme jeden Želírfix 1:1. Pro zachování vanilkového aroma je lepší použít vanilkový cukr nebo lusk.+ 1 fotka+ 2 fotky

Co s košíkem mirabelek nebo švestek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou jedlých vánočních dárků už na začátku podzimu? Nejen že budete mít čas džemy a marmelády z těchto lahodným druhů ovoce vymazlit do posledního detailu, ale jistě s nimi pod vánočním stromečkem uděláte radost.

Petra Járková
Petra Járková 29. 09. 2019 12:00

Co jsou mirabelky

Mirabelky připomínají barvou a tvarem malá sluníčka. Kromě toho mají příjemně sladkou chuť, takže není divu, že jsou oblíbené hlavně u dětí. Jsou plody slivoně mirabelky, které se často zaměňují za plody špendlíku.

Léčivé účinky

V plodech mirabelky najdeme vitaminy skupiny B, vitamin C i E a také provitamin A. Obsahují větší množství draslíku, dále fosfor, hořčík i vápník a malé množství železa a zinku. Působí tedy na metabolismus, hospodaření s vodou v těle, udržování stabilní hladiny krevního cukru a krevního tlaku, kladně ovlivňují srdeční činnost, pevnost kostí a zdraví zubů. Účinkují proti únavě, stresu a posilují nervovou soustavu.

Marmelády z mirabelek

Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád.

Rady do kuchyně

Mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.

Díky badyánu, skořici a hřebíčku má džem lehce vánoční chuť. Ozdobená sklenička tak může posloužit jako skvělý vánoční dárek.

Jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády).

NA RECEPTY NA MARMELÁDY NEJEN Z MIRABELEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články