Želírování s létem nekončí: Skvělý džem ze superzdravých mirabelek – oblíbeného ovoce našich babiček

29. září 2019
Labeta
Labeta

Co s košíkem mirabelek nebo švestek? Co takhle splnit každoroční předsevzetí a začít s přípravou jedlých vánočních dárků už na začátku podzimu? Nejen že budete mít čas džemy a marmelády z těchto lahodným druhů ovoce vymazlit do posledního detailu, ale jistě s nimi pod vánočním stromečkem uděláte radost.

Co jsou mirabelky

Mirabelky připomínají barvou a tvarem malá sluníčka. Kromě toho mají příjemně sladkou chuť, takže není divu, že jsou oblíbené hlavně u dětí. Jsou plody slivoně mirabelky, které se často zaměňují za plody špendlíku.

Léčivé účinky

V plodech mirabelky najdeme vitaminy skupiny B, vitamin C i E a také provitamin A. Obsahují větší množství draslíku, dále fosfor, hořčík i vápník a malé množství železa a zinku. Působí tedy na metabolismus, hospodaření s vodou v těle, udržování stabilní hladiny krevního cukru a krevního tlaku, kladně ovlivňují srdeční činnost, pevnost kostí a zdraví zubů. Účinkují proti únavě, stresu a posilují nervovou soustavu.

Marmelády z mirabelek

Když mirabelky ze zahrádky ovoníte badyánem, skořicí a hřebíčkem, vznikne neodolatelná marmeláda s vůní Vánoc. Ozdobená sklenička v zimě potěší každého milovníka domácích marmelád.

Rady do kuchyně

Mirabelky můžeme před povařením vypeckovat. Při pasírování se potom v sítu nebudou pecky plést.

Díky badyánu, skořici a hřebíčku má džem lehce vánoční chuť. Ozdobená sklenička tak může posloužit jako skvělý vánoční dárek.

Jsou-li mirabelky kyselejší, můžeme použít cukru více nebo dosladit během vaření (pozor, pokud džem během vaření ochutnáváme, vždy používáme čistou lžičku, abychom předešli zanesení nečistot a kažení marmelády).

NA RECEPTY NA MARMELÁDY NEJEN Z MIRABELEK SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zavří­t reklamu