×
  • Horoskopy
  • Děti a rodina
  • Styl a zdraví
  • Láska a vztahy
  • Vaření a recepty
  • Mobilní menu
Zavřít menu
HoroskopyDěti a rodinaStyl a zdravíLáska a vztahyVaření a recepty
SuperWoman
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
FacebookInstagramTikTokYouTube
Speciál: Well-being
  1. Lifee.cz

želírování

Mirabelkový džem s vánočním kořením

Suroviny:

1 kg mirabelek
300 g třtinového cukru
ovocný pektin Labeta
šťáva z jednoho citrónu
1 hvězdička badyánu
5 ks hřebíčku
2 kousky celé skořice

Postup:

Omyté mirabelky podlijeme trochou vody (asi 50 ml), přidáme koření a rozvaříme do měkka. Necháme půl hodiny přikryté odpočinout, aby se rozleželo koření. Směs propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili slupek a pecek. Ovocný pektin smícháme s třtinovým cukrem a přidáme k propasírovaným mirabelkám a zakápneme citronovou šťávou. Povaříme 5 minut, nezapomínáme průběžně míchat, aby se marmeláda nepřipálila. Hotový džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Skladujeme nejlépe na tmavém, chladném a suchém místě.

Želírování s létem nekončí: Skvělý džem ze superzdravých mirabelek - oblíbeného ovoce našich babiček

Višňový džem s borůvkami a rybízem:

Suroviny:

600 g višní,
300 g borůvek,
150 g červeného rybízu,
1000 g cukru,
1 a půl balíčku ovocného pektinu Labeta.

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z višní a třešní pětkrát jinak

Malinový džem s kapkou rumu:

Suroviny: 

1 kg malin,
želírovací cukr 2:1 Labeta,
200 ml rumu,
1 lžička kyseliny citronové Labeta.

Postup: 

Omyté maliny smícháme s želírovacím cukrem 2:1, přivedeme k varu a krátce povaříme. Necháme chvilku vychladnout a přidáme rum a kyselinu citronovou. Znovu prohřejeme do zhoustnutí. Hotovým džemem plníme čisté vyvařené sklenice. Zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a při pokojové teplotě necháme zchladnout.

Zavařovací sezona v plném proudu: Džemy z malin pětkrát jinak

Ostružinovo-hruškový džem s ořechy

Jak na letní džemy z bobulovin: Zavařujeme a želírujeme maliny, ostružiny i rybíz

Sledujte nás na sociálních sítích
Facebook FacebookInstagram InstagramTikTok TikTokYouTube YouTube
  • Online kurzy vaření
  • Kontakty
  • Inzerce
  • Redakční etický kodex
  • Všeobecné obchodní podmínky
  • Cookies zásady
  • Zásady ochrany soukromí
  • Nastavení soukromí
Doporučujeme:
Pravidla etiketySlovník puberťákůPartnerský horoskopTesty a kvízyAndělská číslaCestováníNumerologie podle data narození
Aktuální témata:
Trendy v manikúřeMinulé životy dle numerologiePartnerské vztahy a numerologieSeriál UliceMódní trendy 2025Bikiny trendy podle ELLEELLEphoria 2025Apetit piknik 2025
Vaření a recepty:
Sýrová omáčkaKuřecí vývarPařížské rohlíčkySázené vejce na toastuRychlé recepty z čočkySnadné polévkyDýňové rizoto s česnekemKuře s podzimním ovocem
Články Lifee.cz
Dcera slavného fotbalisty vysekla poklonu synovi herecké legendy: Je jako kouč a motivátor, říká Kateřina UjfalušiŽivotní zkoušky Alana Aldy: Jeho dětství poznamenala matčina schizofrenie, na stáří bojuje s ParkinsonemJaké barvy laků na nehty ovládnou letošní podzim? Lahodné toast nails nás nadchly stejně jako Selenu GomezSmutný osud Elišky Pleyové: Kvůli strachu z gestapa se pokusila spáchat sebevraždu, druhý pokus jí vyšelMóda z večírku v pražské vile: Livia Klausová zářila v rudém sáčku, Vilma Cibulková předvedla krémovou eleganciBedřicha Lišku hrál v Ulici 17 let: Se seriálovou manželkou si Jastraban dál vyznává lásku v divadle
Doporučené články
Newyorská šestiminutovka: 6 nejkrásnějších trendů, které si z přehlídek ukradneme už na podzimNejvíc boho kozačkami budiž ty, co nosila už Kate Moss. Jsou překvapivě praktickéZatočí s rýmou, odežene komáry: Jak se správně starat o rýmovník, aby vám doma dobře sloužilKdo je ve vztahu manipulátor, a kdo naopak oběť? Štíři chtějí mít vše pod kontrolou, Ryby jsou věčné pečovatelkyLibečková polévka: Uvařte si lahodnou a vydatnou polévku s jemnou bylinkovou vůníGurmánský triumf: irská whiskey, káva a český med mají světovou premiéru v Praze

© 2025 Všechna práva vyhrazena BurdaMedia Extra s.r.o.

Burdamedia Extra