Nejhezčí vánoční trhy: Ve Vídni zažijete pohádku, St. Wolfgang rozsvítí 19metrovou vánoční lucernu

Vánoční trhy 2022: Magickou atmosféru zažijete v Míšni, Vídni i Českém Krumlově
Zdroj: Pixabay
Tradice vánočních trhů v Drážďanech sahá až do roku 1434.Pohádkovou atmosféru nabízí v zimě i Český Krumlov.St. Wolfgang má na hladině jezera Wolfgangsee obří devatenáctimetrovou vánoční lucernu. Legendární hotel Im Weissen Rössl (U bílého koníčka) nabízí unikátní jezerní spa.+ 7 fotek+ 8 fotek

Vánoce jsou už za rohem, a proto ve většině velkých i menších měst začaly vánoční trhy. Podívejte se na výběr těch nejhezčích, které můžete navštívit v Čechách, ale také v Rakousku, Německu a na Slovensku. Je opravdu co obdivovat.

Jana Jánská
Jana Jánská 27. 11. 2022 13:00

Pokud považujete vánoční trhy za nedílnou součást Vánoc, vězte, že k nim patří už opravdu dlouho. Jejich původ totiž sahá až do středověku. Za jedny z prvních se považují ty, které se v roce 1434 uskutečnily v Drážďanech. A které bychom měli navštívit letos?

Vánoční trhy v Brně

Největší trh probíhá na brněnském náměstí Svobody od 25. listopadu do 23. prosince 2022. Adventní trhy v jihomoravské metropoli mají pěknou atmosféru nejen díky kultovnímu turbomoštu, který tu doslova teče proudem. Ale je zde i stále lepší nabídka tradičních pokrmů nabízených stánkaři.

Vánoční trhy v Praze

Nejznámější trhy v hlavním městě jsou samozřejmě ty na Staroměstském náměstí. Ale vedle nich se konají i na dalších náměstích a za návštěvu stojí snad všechny městské čtvrti. Díky tomu všemu vyhrávají vánoční trhy v Praze každoročně titul jednoho z nejkrásnějších adventních měst. Kromě stánků se můžete těšit i na živá vystoupení různých souborů a divadelní představení s vánoční tématikou. Pražské trhy začaly 26. listopadu 2022 rozsvícením vánočního stromu a potrvají do 6. ledna 2023.

Vánoční trhy v Plzni

V západočeské metropoli se konají od 23. listopadu do 23. prosince na náměstí Republiky u katedrály svatého Bartoloměje. Kulisu jim tvoří krásné domy historického centra. Kromě stánků s řemeslnými výrobky, jídlem, punčem nebo svařákem čeká účastníky bohatý doprovodný program a ještě se můžete jít podívat na vyhlídku z katedrály. Nedaleko je také otevřeno středověké podzemí a největší synagoga světa.

Vánoční trhy v Českém Krumlově

Oceňované historické město, které se dostalo i do seznamu památek UNESCO, během adventu rozsvítí sváteční výzdobu a návštěvníky čeká opravdu kouzelná atmosféra. Navíc si mohou projít "kulisy" oblíbené pohádky Anděl Páně 2, která se natáčela v Českém Krumlově. Vánoční trhy na náměstí Svornosti odstartovaly v Českém Krumlově 25. listopadu a potrvají do 6. ledna 2023, kdy tři králové "sfouknou" vánoční strom. Během tohoto období probíhá doprovodný program, v němž je zahrnuta mikulášská nadílka, andělský průvod městem, různé adventní a vánoční koncerty, betlémy, vánoční pohádky a mnoho dalšího. Završením předvánočního období bude živý betlém, který uvidíme 23. prosince.

Vánoční trhy ve Vídni

Vydejme se nyní za hranice České republiky. Vídeňské vánoční trhy jsou proslulé po celém světě. I bez výzdoby je Vídeň díky zachovalým historickým budovám považována za jedno z nejkrásnějších měst Evropy a během svátků to platí dvojnásob. Trhy probíhají ve všech možných částech města. Ten nejznámější a největší je ovšem na hlavním náměstí Vídně Rathausplatz a trvá od 19. listopadu do 26. prosince 2022. Pochutnat si můžete na tradičních pochutinách, jako jsou pečené kaštany, smažené koblížky, nebo na oblíbeném Kartoffelpufferu, což je obdoba českého bramboráku.

Vánoční trhy v Drážďanech

Jak jsme si už řekli, vánoční trh Striezelmarkt v Drážďanech má tradici sahající až do roku 1434. Jde o nejstarší vánoční trh na světě. Vánoční městečko tvoří více než 100 stánků a můžete v něm pořídit tradiční pochoutky jako vánoční štolu, handbrot, klobásky a samozřejmě punč a svařák. Největší trhy se konají na náměstí Altmark. Kromě nich ovšem můžete navštívit ještě dalších 11 menších trhů, které nejsou tolik zaplněné turisty. Striezelmark v Drážďanech se koná od 23. listopadu do 24. prosince 2022.

Vánoční trhy v Míšni

Okresní město ve spolkové zemi Sasko je pověstné hlavně míšeňským porcelánem, který se zde vyrábí od roku 1910. Neméně slavné jsou také místní vánoční trhy. Pozdně gotická radnice se mění na obří adventní kalendář, který každý večer odhaluje nové vánoční překvapení. Trh je v Míšni otevřen do dopoledne Štědrého dne.

Vánoční trhy na jezeře Wolfgangsee v rakouské Solné komoře

Atmosféra trojice malých městeček Strobl, St. Gilgen a St. Wolfgang vás přímo pohltí. Každé má svůj vlastní motiv: Strobl šestimetrovou vánoční hvězdu, St. Wolfgang má na hladině jezera obří devatenáctimetrovou vánoční lucernu a St. Gilgen na severním okraji jezera zdobí devět metrů vysoká adventní svíce.

Zajímavostí je, že ve Svatém Wolfgangu se každou středu během adventu odpoledne zhasne elektrické osvětlení. Tradiční procházku za svitu svíček s ochutnávkami na stáncích nevynechají ani místní.

Vánoční trhy v Krakově

Největší a nejoblíbenější trhy v Polsku jsou ty na náměstí Rynek Glówny. Stejně jako Český Krumlov i Krakov je na seznamu památek UNESCO. Pokud tedy toužíte zažít opravdu magickou atmosféru a máte rádi historii, určitě byste toto město měli v období Vánoc navštívit. Když už tam budete, neměli byste vynechat ani návštěvu Královského hradu, který byl sídlem polských králů z rodu Jagellonců, nebo Floriánské brány. Ochutnat můžete tradiční polské speciality jako koprovou polévku a boršč. Vánoční trhy v Krakově probíhají od 25. listopadu 2022 do 2. ledna 2023.

Vánoční trhy v Bratislavě

U našich východních sousedů jsou vánoční trhy modernější, pohodovější a bez tlačících se davů. Doprovodný program o víkendech zahrnuje i známé kapely. Hlad a žízeň můžete zahnat tradiční slovenskou klobásou, cikánskou pečení, haluškami, grogem nebo svařákem. Adventní trhy se v Bratislavě konají od 23. listopadu do 23. prosince 2022 na Hviezdoslavově náměstí.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Vánoční trh

Extra.cz: 8 nejhezčích vánočních trhů: Rathausplatz ve Vídni, zlatá Praha i moderní Bratislava

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články