Dress code vánočních večírků: Smart casual dovoluje džíny a semi formal neznamená jen malé černé šaty

uvodni foto
Zdroj: Freepik
Tmavě červené třpytivé šaty jsou pro vánoční večírek jako stvořené. Erika Fashion, 819 KčTop se stojáčkem a stříbrnými pajetkami stačí doplnit něčím méně křiklavým, třeba jednoduchými džíny. Ch Chi London, Zalando.cz, 1885 KčPokud patříte mezi milovnice pohodlí a jednoduchých linií, nadchnou vás bavlněné maxi šaty s potiskem třpytivého kruhu od značky Mikela da Luka, 2890 Kč.Pouzdrovou sukni s flitry stačí doplnit bílou košilí nebo jednoduchým tričkem, aby se jednotlivé kusy outfitu nepraly o pozornost. Camaïeu, zoot.cz, 419 Kč+ 13 fotek+ 14 fotek

Nastává večírkové období roku a vám se možná začínají kupit pozvánky na různé akce, ať už od zaměstnavatele, obchodních partnerů či známých a kamarádů. Pokud ještě nemáte nachystaný outfit, nebo potřebujete pomoci se zorientovat, následující řádky patří právě vám.

Radka Franc
Radka Franc 16. 11. 2022 08:00

Rozhodnutí, co na sebe, vždy ulehčí, pokud je na pozvánce uvedený dress code. Pro vánoční večírky to bývají především tyto dva - casual/smart casual a semi formal/koktejl. Zřídka to bývá black tie, ale o něm zase příště.

Outfit pro vánoční oběd a noční párty se bude lišit

Je důležité vědět, kde a v které denní době se bude párty konat. Určí to nejen styl, ale i délku oblečení a barvy. Budete se také oblékat odlišně podle toho, jestli jde o obědovou záležitost, nebo budete celou noc tančit v klubu. Případně bude-li to večírek konaný v prostorách vaší kanceláře.

Večírky tohoto typu většinou zahrnují hudbu, ale bude dobré zjistit i to, půjde-li o nějaké další, třeba i sportovní aktivity, ze kterých by vás mini šaty či vysoké jehly vyřadily. Možná by vám zapojení se do sportovních aktivit po pár sklenkách alkoholu nevadilo, ale ta ulička hanby druhý den… Když budete mít tyto informace pohromadě, můžete si pomalu skládat obrázek vhodného outfitu a vylučovat nevhodné kusy.

Nebojte se před Vánoci třpytek a flitrů

Casual/smart casual – tento dress code bude nejspíš plánovaný na akci, která proběhne v kanceláři, nebo na odpolední párty. Pro ženy jsou vhodné třeba tmavé džíny a hezký top, završené sakem a zajímavým doplňkem, například výraznými náušnicemi či blýskavou kabelkou. Pro ženy upřednostňující šaty jde o ideální příležitost vynést sukni a třpytivý svetřík. Podpatky jsou vždy skvělé a outfitu dodají eleganci. 

Semi formal/koktejl – to je vysněný dress code, protože si můžete obléct téměř cokoliv více slavnostního, věci, které jste schovávaly na zvláštní příležitost. Malé černé šaty jsou nejuniverzálnějším kouskem a jistotou pro ženy, které se nechtějí pouštět do větší „divočiny“. Je to ale vánoční párty, takže kdy jindy si užít všechny ty úžasné kousky s flitry, zlatými nitkami a aplikacemi?

Pokud vás čeká tanec nebo další aktivity, skvělým tipem je overal, který je stejně elegantní jako šaty, ale máte v něm více možností se uvolnit. Večírek, kde budete neustále kontrolovat, kde se zrovna nachází lem vašich mini šatů, nebo pod stolem na chvíli shazovat krásné, ale ultra nepohodlné podpatky, si moc neužijete. Další možností je kalhotový kostým či blejzrové šaty.

Outfit dolaďte šperky a malou elegantní kabelkou

Šaty, sukně i overaly ideálně spárujte se sandálami na podpatku a malou večerní kabelkou. Batohy a velké tašky, do kterých se vejde počítač i boty do posilovny, tentokrát nechte doma.

A nezapomeňte na doplňky, které by měly hrát prim v decentnějších outfitech, výrazné blyštivé náušnice budou trefou do černého. Ale pokud už váš outfit tvoří šaty či top se třpytkami, není třeba přidávat další výrazný prvek, jeden vánoční stromeček už jistě na párty bude.

Naše fotogalerie tentokrát nabízí tolik lesku a slavnostního třpytu, jako žádná jiná v tomto roce. Nebojte se svůj zářivý kousek znovu použít třeba na Silvestra v jiné kombinaci, odpovídající stylu a místu pro oslavu posledního dne v roce.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články