Ikonické módní kousky: Kdysi rebelské džíny sluší všem. Klíčem je správný střih a rafinované kombinace

Ikonické módní kousky: Kdysi rebelské džíny sluší všem. Klíčem je správný střih a rafinované kombinace
Zdroj: Freepik
Džíny Levis 501 jsou unisexovým nadčasovým kouskem. 3374 KčSkinny džíny jsou aktuálně trochu na ústupu, možná i proto, že lichotí jen málokomu. Vero Moda, 849 KčSlim fit džíny jsou komfortnější a volnější obdobou skinny džínů. Tommy Hilfiger, 2806 KčDžíny pro aktivní matky a nejen pro ně. HM, 799 Kč+ 7 fotek+ 8 fotek

Víte, které kousky by měly být základními stavebními kameny každého šatníku? Jakou mají historii, kde je sehnat a jaké budou slušet právě vám? V každém dílu našeho seriálu o ikonických kouscích, milovaných a prověřených dlouhými lety, vám představíme jeden z nich. Na úvod jsou to džíny.

Radka Franc
Radka Franc 12. 10. 2022 08:00

První džíny zhotovili Jacob Davis a Levi Strauss v roce 1873 pro svého zákazníka, který požadoval pár pevných kalhot. Měly hlavně vydržet tvrdou práci a příliš neomezovat svého nositele. Byly vyrobeny z odolné látky a opatřeny měděnými nýty v místech, kde se kalhoty nejvíce trhají, tedy na kapsách a poklopci. Výrobci je nechali patentovat a později pro velký zájem otevřeli továrnu na jejich výrobu ve větším množství. Tak se zrodily džíny.

Kde se vzal denim neboli džínovina

Džíny jsou vyrobeny z materiálu zvaného denim. Tento název pochází z pojmenování pevné látky zvané „Serge de Nîmes“, původně vyrobené ve francouzském Nîmes, odtud „de Nîmes“ - „denim“. Tkalci z Nîmes se pokusili napodobit výrobu bavlněného manšestru z Itálie, ale bez úspěchu. Díky řadě pokusů a omylů ale vyvinuli keprovou látku, která se stala známou jako denim.

Původní džíny se barvily indigem, výrazným přírodním modrým barvivem, na velmi tmavý odstín, který dobře skryl znečištění. Dnes už samozřejmě existuje celá barevná škála denimových látek. Kromě klasického denimu se často k výrobě, hlavně úzkých džínů, používá i tzv. stretch denim, který má navíc elastickou složku.

Přestože i dnes existují místa, kde je džínovina zapovězená, jde hlavně o formální akce, v 50. letech byly zakázány i ve školách a restauracích, protože byly považovány za formu vzpoury proti konformismu.

Rovné jsou nadčasové a bootcut vám přidají pár centimetrů

A jaké že džíny by vám neměly chybět? Nehledě na trendy, řiďte se hlavně tím, jaký střih bude pro vaše konkrétní křivky nejlichotivější. Úzké „skinny“ džíny kralovaly poslední desetiletí, ale vlastně byly vhodné jen pro majitelky a majitele dlouhých štíhlých nohou.

Slim fit džíny mají na rozdíl od skinny džínů o něco širší nohavice, a tak svým nositelům dávají větší možnost pohybu i komfort. Klasikou, která je téměř univerzálně slušivá, jsou rovné džíny, tzv. roury. Ty, ideálně v tmavomodrém provedení, jsou nejlepší nadčasová investice. Nikdy z módy nevyšly a s jistotou se budou nosit i nadále.

Bootcut džíny jsou od kolen mírně rozšířené, opticky vám přidají pár centimetrů do výšky, zvláště, jsou -li s vyšším pasem a doplněné podpatky. Nejvíc se hodí pro majitelky postavy ve  tvaru přesýpacích hodin. Jejich variace – flared jeans – nejsou nic jiného, než známé zvonáče, které se od 60. let vrací každou dekádu na výsluní. Jsou u kotníku více rozšířené než kalhoty bootcut střihu a ocení je zejména vyznavačky boho stylu.

Jak kombinovat boyfriend a mom jeans

Ty z vás, které na první místo staví pohodlí, s jistotou sáhnou po tzv. boyfriend jeans, případně mom jeans či džínách s širokými nohavicemi, jež jsou volné a umožňují větší svobodu pohybu. Ale i ty se dají doladit do větší elegance, zkombinujete-li je s podpatky a něžným ženským topem. Pak jsou tu džíny zkrácené, asymetrické, jogger, které střihem připomínají tepláky, a mnoho dalších variací, ze kterých si vybere úplně každý.

Obliba džínů nejspíš spočívá v jejich odolnosti a univerzálnosti využití. Jen díky doplňkům se mohou stát elegantními – s vysokými podpatky, sakem, či hedvábnou halenkou, nebo naopak sportovně mladistvé – s teniskami a mikinou. Teď už jen najít ty geniální, pohodlné a lichotivé, které vám budou dělat službu dlouhé roky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články