Těžký život sovětských pionýrů: Zapovězen byl fotbal, ruce v kapsách a olizování prstů

Těžký život sovětských pionýrů: Zapovězen byl fotbal, ruce v kapsách a olizování prstů
Zdroj: Wikimedia Commons/Lev Polikashin, CC BY-SA 3.0

V Sovětském svazu nečekala pionýry žádná dovolená nebo zábava, ale pořádná dřina. Každý diktátorský režim totiž cílí především na mládež, kterou lze takzvaně tvarovat k obrazu svému. A to jedině skrze nesmyslná pravidla a zákazy. Kromě salutování se museli rovněž naučit, jak “správně” spát a jíst.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 04. 2022 14:00

Do pionýrské organizace vstupovaly děti obyčejně po dovršení devíti let. Přípravy na členství však započaly již o dva roky dříve. Právě v této době se měli chlapci i děvčata naučit, co jako pionýři budou smět dělat a co jim bude, naopak, zakázáno.

Pionýr nehraje fotbal

Fotbal byl vynález anglické buržoazie, sovětským dětem tak nepříslušelo, aby jej hrály. Skepticky se k němu stavěli i lékaři. Prý zatěžuje srdce, a tak je vhodný až pro mládež od 17 let. Suma sumárum bylo vadné vše, kde hrozilo nebezpečí, že si může dítě ublížit a třeba zlomit ruku nebo nohu.

Pionýři nemají ruce v kapsách

Mít v ruce v kapsách byl prý selský zlozvyk. Cílem pionýrských vedoucích bylo odstranit negramotnost a všechny zlozvyky, které se s ní mohou pojit. Tedy i ruce v kapsách. Považovali to za projev nekulturního chování. Totéž platilo pro párátka. Pokud někomu mezi zuby uvízl kousek jídla, měl si vyrobit párátko z ptačího pírka. A v neposlední řadě se pionýři neměli hádat. Hádá se prý buď pán, nebo otrok.

Pionýr si neolizuje prsty

Hygiena na prvním místě. Prsty si mohou děti olizovat tak možná někde v zemljance, ale ne v proletářském státu, který po nich vyžaduje, aby se staly jeho páteří. Nevhodné bylo také okusování tužky, strkání si cizích předmětů do úst a dojídání zbytků jídla po ostatních. A jedno speciální pravidlo pro dívky - nikdy se s kamarádkami nelíbat na přivítanou.

Pionýr nepodává ruku

Pionýr zdraví salutováním, nikoli podáním ruky. V praxi to znamenalo, že dotyčný zvedl ruku nad úroveň hlavy. To symbolizovalo přesvědčení, že zájmy mnoha zvítězí nad zájmy jednotlivců. A kdykoli zazněl povel: „Bud gotov!” (Buď připraven!), bylo možné odpovědět pouze jedním způsobem: „Vsegda gotov!” (Vždy připraven!). Ještěže k tomu nemuseli dodávat: „My se už dnes máme líp než zítra.”

Pionýr spí vždy sám

Spánek byl hotová věda. Soudruzi mladým pionýrům kladli na srdce, aby spali devět až deset hodin denně. Bylo potřeba v duchu socialismu budovat, a na to se člověk musel pořádně vyspat. Peřina měla být v dolní části hrudníku, hlava a ruce nesměly být zakryté. Polštář měl být vždy povlečený. Sdílet stejné lože s dalším pionýrem bylo nepřípustné. Ale když bylo v létě příliš velké vedro, mohli chlapci i dívky spát nazí. Tomu se tedy říká privilegium...

Zdroj informací: 

Rbth.com: What were Soviet-era Pioneers BANNED from doing? 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články