Uběhlo 70 let od vzniku Pionýra: Jeho cílem bylo mládeži vštěpovat komunistickou ideologii

Pionýrská organizace plná dětí s červenými šátky.
Zdroj: Facebook
Mladí pionýři měli představovat budoucnost národa.Pionýrské tábory učily děti poradit si s životem v přírodě.Takhle zdraví správný pionýr.Pionýrský odznak.+ 7 fotek+ 8 fotek

Mládežnické organizace byly v minulosti skvělým způsobem, jak mohly totalitní režimy ovlivňovat smýšlení svých občanů již od útlého věku. Pozadu v tomto ohledu nebyl ani československý socialistický režim, který již krátce po převzetí moci v únoru 1948 začal spřádat plány na vlastní organizaci zaměřenou na mládež. A na světě byl Pionýr!

Petra Járková
Petra Járková 13. 05. 2019 18:00

V tehdejším Československu to ale se založením Pionýra nebylo tak jednoduché. Nejdříve se pokusili komunisté hned v roce 1948 převzít Junáka, což byla česká verze skautského spolku. Chtěli si zkrátit cestu a mít ve své organizaci hned tisíce členů. To se jim ale moc nepovedlo, většina skautů z oddílů buď odešla, nebo začala raději působit v ilegalitě, než aby se nechala ovlivňovat komunistickou propagandou. Přece jen skautské ideály se úplně neslučovaly s tím, co chtěl dětem vštěpovat Pionýr.

Komunistům tak nezbylo než začít s novou, vlastní organizací. V Československu k oficiálnímu založení došlo až 24. dubna roku 1949. Celým názvem šlo o Pionýrskou organizaci Československého svazu mládeže. Ta působila až do roku 1970, kdy v rámci procesu normalizace došlo k jejímu přejmenování na Pionýrskou organizaci Socialistického svazu mládeže. Pionýr již nepůsobil samostatně, ale byl přímo podřízen komunistické straně.

V 50. letech byla mládež nabádána k tomu, aby informovala o tom, co se děje za dveřmi jejich domovů. Vše bylo pochopitelně zaobaleno do světa dětských radovánek. Velkou senzací byl i červený šátek, který pionýři nosili s velkou pýchou a přijít o něj znamenalo potupu.

Děti musely před slibem (čestné pionýrské) projít ideologickým školením. Jejich odznakem byla rozevřená kniha, z níž šlehaly plameny. Mnozí organizaci pochopitelně vnímali jako skvělé prožití času, což možná tak i v mnoha případech bylo, ale je potřeba nezapomínat, že šlo v první řadě o nástroj režimu k výchově svých občanů.

V současnosti u nás Pionýr nadále působí. Již krátce po revoluci, hned zkraje roku 1990, ovšem došlo k přeměně agendy hnutí z ideologického na pedagogické. Cílem pionýrů tak již v současné době není vychovat ze členů dobré komunisty, ale dobré lidi. S tím souvisí i změna loga a kroje, které bylo pro pionýry tak typické. Dnes již pionýra ve stejnokroji s červeným šátkem nepotkáte.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články