Josif Stalin a historka o týraném kuřeti: Důkaz diktátorovy krutosti, nebo smyšlenka?

Josif Stalin a historka o týraném kuřeti: Důkaz diktátorovy krutosti, nebo smyšlenka?
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

O Josifu Stalinovi existuje spousta příběhů, které ilustrují jeho krutost. Patří mezi ně i historka o kuřeti, jenž měl sovětský diktátor zaživa oškubat, aby dokázal, jak je snadné ovládat podrobené lidi. Zakládá se to na pravdě?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 02. 2022 14:00

Josif Stalin byl ruský revolucionář a politik gruzínského původu. V letech 1922–1952 stál v čele Komunistické strany Sovětského svazu. Patří mezi kontroverzní historické postavy. Jeho politika si totiž vyžádala miliony obětí.

Příběh o Josifu Stalinovi

Jednoho dne měl Stalin ukázat svým nejbližším spolupracovníkům, jak snadné je ovládat osobu, kterou se již podařilo podrobit. Aby to názorně demonstroval, nechal si přinést kuře, které následně zaživa oškubal z peří. „Teď sledujte, kam to kuře půjde,” řekl diktátor. Když položil kuře na zem, nejdříve uteklo. Chtělo být co nejdál od svého mučitele. Pak ale nenašlo východ z místnosti, vrátilo se ke Stalinovi a snažilo se zahřát mezi jeho nohama.

Ten vytáhl z kapsy několik zrn obilí a nabídl je kuřeti, které se najedlo, i když trpělo velikými bolestmi. Diktátor se pak začal procházet po pracovně s kuřetem v patách, všude jej následovalo. „Tak vidíte,” obrátil se ke svým poradcům. „Lidé jsou jako kuřata, nejdříve je oškubete a pak necháte naoko jít. Vrátí se sami. Poté je můžete začít ovládat...” 

Skutečnost, nebo fikce?

Tato jednoduchá a zároveň poněkud zlověstná historka existuje již řadu let. Novináři ji během studené války často citovali, aby poukázali na to, že Sověti vládnou hlavně pomocí strachu a kontroly. Dnes bychom příběh našli na internetových profilech konzervativních stran, jenž se tímto snaží varovat před nebezpečím socialismu. Ovšem stejně jako u mnoha dalších příspěvků na sociálních sítích, i v tomto případě existuje jen velmi málo důkazů, že se to skutečně stalo.

Na tento příběh je tak potřeba nahlížet spíše jako na potvrzení toho, že v totalitních režimech je velmi těžké rozlišit pravdu od lži. Toto však nebyl jediný smyšlený příběh, jenž se pojil se sovětským diktátorem. Stalin měl kupříkladu říct o státem schváleném hladomoru na Ukrajině, že smrt jednoho je tragédie, milion mrtvých je statistika. Později se zjistilo, že to ve skutečnosti řekl jeden francouzský diplomat.

Po stopách Stalinova “kuřecího” příběhu

Kdo tedy historku o Stalinově kuřeti vymyslel? Webu Bigthink.com se podařilo v textech novináře Jeffreyho B. Lilleyho najít zmínku o kyrgyzském spisovateli Čingizovi Ajtmatovovi, který příběh zpopularizoval a možná i vymyslel. On sám však tvrdil, že mu ho řekl jeden ze starších obyvatel vesnice Sheker, krátce po Stalinově smrti v roce 1953.

Právě po jeho skonu bylo možné takové věci říkat nahlas. Kritika bývalého komunistického lídra byla dokonce veřejně podporována. Nikita Chruščov o tři roky později pronesl velmi kritický proslov na Stalinovu adresu. Označil jej za “chorého jedince, který tím nejbrutálnějším způsobem porušoval socialistické principy”. Šíření různých zvěstí bylo v té době zrovna v kurzu. Ajtmatov tak možná chtěl přispět i svou troškou do mlýna a podílet se na “destalinizaci” a zrušení kultu osobnosti, jenž je pevnou součástí diktátorského způsobu vládnutí.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Stalin, Čingiz Ajtmatov 

Bigthink.com: Did Stalin really pluck a live chicken to show how he controlled the masses? 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články