Předpověděl smrt Josifa Stalina: Televizní arcibiskup možná bude prohlášen za svatého

Předpověděl smrt Josifa Stalina: Televizní arcibiskup možná bude prohlášen za svatého
Zdroj: Wikimedia Commons/ABC Radio, Public Domain

Arcibiskup Fulton J. Sheen dokázal strčit do kapsy všechny televizní kazatele. Ve sledovanosti porazil i Franka Sinatru, vyhrál cenu Emmy a navíc předpověděl smrt Josifa Stalina.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 01. 2022 15:00

Sheenův pořad Life is Worth Living (Život stojí za to žít) běžel na stanici ABC v 50. a 60. letech. U diváků měl velký ohlas, přestože se v něm hovořilo spíše o vážných tématech jako politika, náboženství a filozofie. Arcibiskup se ani nesnažil nijak předvádět. Jeho vystoupení připomínala výklad vysokoškolského profesora.

Jak porazit Franka Sinatru

Arcibiskup Sheen dostal v televizi prostor každé úterý ve dvacet hodin. Zdálo by se, že si nic lepšího nemohl přát. Byl v hlavním vysílacím čase, tudíž by neměl mít nouzi o sledovanost. Tehdy ještě nepracoval pro ABC, ale pro konkurenční stanici DuMont. A to byl problém, neboť právě ABC vysílala ve stejný čas show Franka Sinatry. Každý sázel na to, že z tohoto duelu vyjde Sheen jako poražený. Stal se ale pravý opak.

Arcibiskup populárního zpěváka drtivě porazil. Stanice DuMont se mu za to odvděčila tím, že jej začala vysílat na všech svých patnácti kanálech. Čím dokázal zaujmout, že se z něho stala mediální superstar se zásahem až 30 milionů diváků?

Kněz filozofem

Dnes by se v hlavním vysílacím čase asi jen těžko na televizních obrazovkách objevil kněz přednášející o filozofii. V 50. letech to bylo jiné. Televizní program zrovna nepřekypoval zajímavými pořady, a tak si spousta lidí pustila Sheena. Buď ze zvědavosti, nebo z nudy, když zrovna nepatřili mezi fanoušky Franka Sinatry. Mnozí z nich pak s překvapením zjistili, že Sheen nehovoří pouze o víře, ale rovněž o aktuálních tématech, a to takovým způsobem, kterému rozuměl každý.

V roce 1953 se díky tomu mohl těšit z ceny Emmy v kategorii “Mimořádná televizní osobnost”. Při přebírání ocenění stihl zavtipkovat. „Chtěl bych poděkovat svým čtyřem autorům, jenž mi píší má kázání - Matoušovi, Markovi, Lukáši a Janovi,” řekl Sheen. Arcibiskup však nebyl jen samá sranda, uměl také předpovídat. A to s mrazivou přesností...

Smrt Josifa Stalina

Mezi okruhy témat pořadu Life Is Worth Living samozřejmě nechyběla politika. Arcibiskup dával poměrně jasně najevo svou nenávist ke komunistickému vůdci Josifu Stalinovi. To ho dovedlo až k podpoře generála Franca, který se taktéž stavěl proti komunismu. V únoru 1953 přečetl Sheen část hry Williama Shakespeara s názvem Julius Caesar. Konkrétně šlo o pasáž se smrtí slavného panovníka.

Provedl v ní ale několik úprav. Jméno vladaře nahradil Stalinovým. Zbylé postavy byly pojmenovány podle vysokých sovětských funkcionářů. Nakonec Sheen pronesl, že diktátor jednoho dne zemře a bude se ze svých činů zodpovídat před Bohem. O několik dní později dostal Stalin mrtvici. Do týdne byl mrtvý. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu bylo více než jasné, že již dlouho nevydrží, ale stejně působí arcibiskupova předpověď mrazivě.

Cesta k blahořečení

V roce 2012 Vatikán oficiálně oznámil, že uznal Sheenův život jako příklad hrdinských ctností, což je významný krok na cestě k beatifikaci neboli blahořečení. Prý stojí za zázračným oživením mrtvého novorozence, jehož rodiče se modlili k Sheenovi, aby se přimluvil za jeho záchranu.

Kanonizace ovšem několikrát narazila na potíže. Nejdřív se církev neshodla s Sheenovou rodinou na umístění jeho ostatků, pak na arcibiskupovu památku vrhla stín aféra zneužívání dětí. Přestože bylo jeho jméno očištěno, proces pořád trvá.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Fulton J. Sheen

Grunge.com: The Untold Truth Of Archbishop Fulton J. Sheen

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články