Vtipy z Bible: Vyjukaný prorok a dlouhá historka o intimních partiích

Vtipy z Bible: Vyjukaný prorok a dlouhá historka o intimních partiích
Zdroj: Unsplash

Bible je vlastně jedna velká historická sága plná příběhů lidí, jenž jsou psány různými literárními styly. Nechybí ani drama a kvalitní zápletky. A pak přicházejí zákony, které by se měly dodržovat, nebo bude zle. Jsou všechny pasáže tak vážné? Nenašel by se tam třeba i nějaký vtip?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 08. 2021 13:00

Můžeme se v Bibli i nad něčím zasmát? Ano i ne. Záleží na úhlu pohledu, a hlavně na tom, do jaké míry berete tuto knihu vážně. Pravdou ale je, že je v ní popsána nejedna bizarní situace. Pojďme se podívat na ty nejlepší z nich...

Mluvící oslice a jedno velké biblické překvapení

Nejprve se podíváme na Starý zákon, tedy do první části Bible. Představte si, že byste potrestali svého psa a on v reakci na to otevřel tlamu a zeptal se vás, co provedl. Něco podobného je popsáno ve Čtvrté knize Mojžíšově. V ní prorok Bileám třikrát udeří svou oslici. Ona se ho pak zeptá, co udělala, že se k ní takto chová. Bileám musel kulit oči.

V První knize Mojžíšově zase Hospodin slibuje postaršímu páru, Sáře a Abrahamovi, že se jim narodí dítě. Ti se tomu upřímně smějí, neboť jsou si dobře vědomi svého pokročilého věku. A přece se jim narodí Izák, jehož jméno v překladu znamená Smíšek. Jinde si zase Židé stěžují Bohu, že nemají co do úst. On jim jídlo obstará, ale v takovém množství, že jim poleze z uší i nosů.

Nečekané přepadení na toaletě

V První knize Samuelově se můžeme dočíst, že Davidův nepřítel Saul si šel odskočit na velkou do jeskyně. David toho využil, a když byl Saul zrovna zaměstnán vykonáváním potřeby, přiskočil k němu a odřízl mu kus pláště. Měl z toho však špatný pocit. Nakonec útok proti svému sokovi odvolal. A co udělal Saul? V klidu dokončil rozdělanou práci a odkráčel domů.

Biblický vtip o genitáliích

Nejlepší vtip, potažmo slovní hříčku, bychom asi našli v Novém zákoně. Řeší se tam konflikt mezi křesťany s židovskými kořeny a Řeky, kteří mají své vlastní zvyky. První skupina trvala na tom, aby se Řekové nechali nejprve obřezat, než budou konvertovat k jejich náboženství. Apoštol Pavel na to měl ale jiný názor. Obřízku odmítal. Neviděl důvod pro to, aby se měla tato židovská tradice dodržovat, když jsou všichni křesťané. 

„Kdybych já, bratři, dosud kázal, že obřízka je nutná, proč bych byl vlastně pronásledován? Vždyť by tím bylo odstraněno pohoršení, jímž je kříž. Ti, kteří mezi vás kvůli obřízce vnášejí neklid, ať se rovnou vyklestí,” hřímal. V další kapitole pak sepisuje dokument proti tomuto zákroku velkými písmeny a říká lidem, ať se podívají, jak velká písmena používá. Tohle chlubení muselo být vtipné zejména v dané situaci, pokud k tomu tedy vůbec došlo.

Zdroje informací: 

Grunge.com: Are There Any Jokes In The Bible? 

Bible: Ekumenické vydání z roku 1985 

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články