Zachránce Židů, nebo kolaborant? Mordechaj Chaim Rumkowski posílal děti do transportů, smrti ale neunikl ani on

Šéfem židovské rady v Lodži byl Mordechaj Chaim Rumkowski. Jedni ho mají za hrdinu, který se snažil Židy zachránit, jiní o něm mluví jako o kolaborantovi. Jak to bylo doopravdy?
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv Bild, CC-BY-SA-3.0.de
Mordechaj Chaim Rumkowski dostal od Němců na starost lodžské ghetto. S každým přibývajícím měsícem se ale podmínky zhoršovaly. Rumkowski tomu asi nemohl zabránit.Zpočátku se mohlo zdát, že díky Rumkowskému se podaří Němce přesvědčit o užitečnosti Židů a budou uchráněni od trpkého osudu.Rumkowski proto zakládal továrny - například šicí dílny.Výrobky byly určeny pro Němce, kteří nechávali lodžské ghetto fungovat déle než jiné. Na této fotce je Mordechaj Chaim Rumkowski v hovoru se svým německým nadřízeným Hansem Biebowem.+ 9 fotek+ 10 fotek

Lidské osudy jsou skutečně nevyzpytatelné. Mohl si někdy Mordechaj Chaim Rumkowski myslet, že udělá kariéru jako hlava židovské rady lodžském ghettu? Události druhé světové války ale zamíchaly osudy každého a vybruslit z nich se ctí vyžadovalo hodně štěstí a odvahy. Byl Mordechaj hrdinou nebo kolaborantem?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 27. 02. 2021 08:00

Mordechaj Rumkowski, narozený 27. února 1877, byl poměrně neúspěšný podnikatel a ředitel sirotčince. Angažoval se také jako židovský aktivista, ale pak přišla druhá světová válka a stejně jako jiným, i jemu se otočil svět vzhůru nohama. Když byl 13. října 1939 Němci jmenován hlavou lodžského ghetta, získal funkci, kterou by mu snad nikdo nechtěl závidět. Na jedné straně „jeho” lidé, přátelé, známí - Židé, které nečekaly žádné světlé vyhlídky - na straně druhé představitelé Třetí říše, kteří mu sice dali důvěru, ale velmi důkladně kontrolovali, jak svěřený post vykonává. Rumkovski se přizpůsobil…

Moci se neštítil

Takových, jako byl Rumkowski, se samozřejmě našlo víc - jeden v každém ghettu, které Němci vytvořili. Mordechaj Rumkowski je ale dodnes nejkontroverznější postavou ze všech. Byl víc na straně Židů nebo Němců? Jedno je ale jisté: moc mu chutnala, a tak se brzy do své nové role vžil se vším všudy a se svými soukmenovci jednal hrubě, povýšeně až diktátorsky. Měl k tomu všechny pravomoci. On byl tím, kdo se staral o jídlo, bydlení, teplo a základní zdravotní péči. Byl to on, kdo měl na starosti kulturu a dokonce i církevní sňatky. Zakládal továrny pro lidi z ghetta, které samozřejmě vyráběly vojenský a další materiál pro Němce. Měl jeden cíl: dokázat Němcům, že Židé jsou pro ně užiteční a tím snad ghetto zachránit.

Moc nese i odpovědnost

Svoji „slávu” v lodžském ghettu si nadmíru užíval. Jeho portrét se objevil na poštovních známkách, které byly pro ghetto vydávané, a dokonce i na speciálních penězích. Brzo se ale situace zhoršila a to nepřestavitelným způsobem. Ještě před koncem roku 1941 začal fungovat vyhlazovací tábor v Chelmnu a Rumkowskému připadla povinnost zařídit deportaci vybraných lidí. Němci dobře věděli, jak ubližovat - ať už fyzicky nebo i psychicky. A tak nechali rozhodnutí o tom, koho deportovat a koho (pro tentokrát) uchránit před jistou smrtí, právě na hlavě lodžské židovské rady, na Mordechaji Rumkowském. V následujících měsících musel poslat na jistou smrt téměř 55 tisíc obyvatel ghetta.

Deportace dětí

A bylo ještě hůř. Přišlo září následujícího roku a Němci znovu zaveleli k deportaci - tentokrát chtěli všechny děti a staré lidi. „Spolupracoval na jejich požadavku a klidně požádal rodiny, aby se vzdaly svých dětí,“ uvádí dokument Jad vašem, co je izraelský památník obětí a hrdinů holokaustu. Na čí straně tedy Rumkowski vlastně stál? Zradila ho vlastní morálka, nebo se jen vnitřně bránil proti tomu, co se kolem něj dělo a slepě vykonával pokyny? A jak by se v jeho situaci zachovali jiní?

Konec ghetta

Další období bylo poměrně „klidné”, Rumkowski se nadále snažil dokazovat Němcům užitečnost ghetta a jako jedinému ze všech mužů ve stejné pozici mu to také vyšlo. Zatímco ostatní ghetta už byla zlikvidována, Lodž stále ještě existovala. V červenci 1944 se ale k městu blížili Rusové a Němci se snažili zahlazovat stopy svého řádění. Došlo na deportaci dalších sedm tisíc Židů, továrny na území ghetta byly zavřeny, a zbylí obyvatelé skončili v Osvětimi. S nimi odjel i Mordechaj Chaim Rumkowski a jeho rodina. Ani jeden z nich válku nepřežil.

Jaký byl Mordechaj Rumkowski?

Jak to tedy bylo s Mordechajem Rumkowskim? Byl skutečně jen despotickým a necitelným vykonavačem německé vůle v lodžském ghettu, nebo měl pro vstřícný postoj k vedení Třetí říše svůj vlastní a smysluplný důvod? Do jeho myšlenek dnes již nenahlédneme. Není ale vyloučeno, že šlo o jeho vlastní způsob, kterým se snažil alespoň část Židů uchránit před smrtí. Přesto je dodnes považován za jednu z nejkontroverznějších osob židovské historie.

Zdroje informací:

Yadvashem.org: Mordechaj Chaim Rumkowski

Wikipedia.org: Mordechaj Chaim Rumkowski

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články