Elena Ceaușescu, manželka rumunského diktátora: Zfalšovala datum narození, aby se necítil trapně

Elena Ceaușescu, manželka rumunského diktátora: Zfalšovala datum narození, aby se necítil trapně
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain

Láska k muži se může projevovat mnoha způsoby, ale Elena Ceaușescu se do podpory svého muže i jeho sebevědomí pustila opravdu důsledně. A to ještě před jejich svatbou. Podvod se jí sice vyplatil, ale i tady platilo staré známé rčení – všeho do času...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 21. 02. 2021 11:00

Když Elena prvně uviděla svého budoucího manžela, věděla, že pro něj udělá cokoliv. Dívka z vesnické rolnické rodiny vychodila jen základní školu, po které nastoupila do chemické laboratoře jako pomocná síla a později jako dělnice do textilky. To už ale bylo v hlavním městě Rumunska – v Bukurešti, kam se po základní škole přestěhovala s bratrem. Vstoupila také do komunistické strany a právě tam se potkala se svým budoucím mužem a prvním prezidentem, lépe řečeno diktátorem, Rumunska – Nicolaem Ceaușescuem.

Falšovatelka Elena

Bylo tu ale několik problémů. Zaprvé o ni její vyvolený zpočátku příliš nestál, byť to se nakonec ukázalo jako překonatelné. O něco horší byla skutečnost, že je Elena o dva roky starší než její nastávající. Mohl by se vedle starší ženy cítit nevhodně? Možná ano, a tak podnikla jednoduchý krok – zfalšovala svůj rok narození (z 1916 na 1919) ve všech listinách, které se o něm zmiňovaly, a rázem byla mladší. A mohla se chystat svatba. Jak jednoduché…

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Gilles Mercier (@mercier.gilles)

Strmá kariéra nevzdělané ženy

Manželství s Ceaușescuem pro ni bylo opravdu výhodné (tedy až do osudného dne, kdy oba společně stanuli před popravčí četou). Nevzdělaná Elena se díky svému manželovi, který byl generálním tajemníkem komunistické strany, dostala na místa, na něž by jinak nemohla ani pomýšlet. Jako žena významného muže získávala významné posty v rumunské komunistické straně, stala se členkou jejího vedení a spolu s manželem tvořila její nejdůležitější pár.

I když nedosáhla vyššího vzdělání, byla Elena velmi učenlivá, zvláště v oblasti získávání si moci nad ostatními. Při cestách do zahraničí si všímala postavení žen ostatních státníků a napodobovala je. Stejně jako manželka Mao Ce-tunga i ona se rozhodla pro vlastní politickou dráhu, nechtěla být jen manželkou významného politika. Kdo by si dovolil jejím ambicím odporovat? A tak se v roce 1980 stala dokonce první místopředsedkyní vlády, což byl post, který si udržela až do popravy v roce 1989.

Opravdu ji národ tak miloval?

Elena Ceaușescu nebyla jen žena prvního muže Rumunska a politička. Stejně jako v případě manžela stala se i ona předmětem kultu osobnosti, lidé k ní upínali svoje naděje a označovali ji za Matku národa. Věděli ale, jaká skutečně byla? Jak marnivou povahu měla? Své o tom věděli třeba novináři, kteří si museli dávat velmi dobrý pozor, aby nezveřejnili fotografii nebo filmový záběr Matky národa, který by ji připadal málo lichotivý. Šlo třeba o zákaz ukazování jejího profilu kvůli delšímu nosu.

Důkazy oddanosti a úcty

Nejrůznější organizace si tak Elenu raději předcházely, jak jen mohly. Jak jinak si vysvětlit například doktorát z chemie udělený pomocné laborantce, která se shodou náhod zamilovala do později úspěšného muže? Rok 1966 ji pro změnu přinesl Řád za vědecké zásluhy první třídy (to už byl její manžel druhým rokem generálním tajemníkem komunistické strany).

Revoluce přinesla konec vlády i života

Všechno se téměř ze dne na den otočilo v době rumunské revoluce. Emoce, které vypluly na povrch, ukázaly, jaká byla realita a jak lid první pár republiky skutečně vnímal. Po nezdařeném útěku před revolučními změnami byli manželé Ceauseșcuovi zatčeni a ve velmi krátkém improvizovaném soudním procesu odsouzeni k trestu smrti, který byl vykonán okamžitě po vynesení rozsudku. Jejich sláva byla tatam. Zůstala poničená země a zklamaní lidé.

Neuvěřitelná sbírka

V Elenině pozůstalosti se našlo neuvěřitelné množství darů, které nasbírala při mezinárodních návštěvách, ale i jako pozornosti od běžných lidí, různých rumunských organizací a orgánů. Zkrátka – předcházet si první dámu bylo jaksi povinností. Jenomže i Elena Ceaușescu se přesvědčila, že pověstný pohár trpělivosti vždy jednou přeteče.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Elena Ceaușescu

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články