Klement Gottwald: Alkoholik trpící syfilidou, jehož zabila láska ke Stalinovi

Klement Gottwald: Alkoholik trpící syfilidou, jehož zabila láska ke Stalinovi
Zdroj: Česká televize
Klement Gottwald zahájil svůj úplně první projev ve sněmovně hrozbami smrti.
Jakožto vyučený truhlář splňoval definici dělnického prezidenta.
Období německé okupace strávil v Moskvě.
Má na svědomí desítky nevinných životů.+ 1 fotka+ 2 fotky

Před 124 lety se narodil politik Klement Gottwald. Jako za každého totalitního režimu byli hlavní představitelé vlády prezentováni jako osvícení vůdci a váleční hrdinové. Pravda však byla někde zcela jinde. Gottwald bojoval s pohlavní nemocí, a jelikož musel za každou cenu vzdát poslední soudružské čest vrahu milionů lidí Stalinovi, nedal na rady lékařů a odjel na jeho pohřeb. A to neměl dělat.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 11. 2020 08:00

Klement Gottwald se narodil 23. listopadu 1896. Byl to československý komunistický politik, poslanec Národního shromáždění, premiér a později také prezident. Je zodpovědný za smrt svých odpůrců a také desítek nevinných lidí. Mezi jeho oběti patřila i Milada Horáková.

Pěkné přání na Vánoce

21. prosince roku 1929 se Gottwald přestal přetvařovat. Nikdo tomu zpočátku nevěnoval pozornost. Lidé uklízeli, pekli a kupovali dárky na Štědrý den. Každý měl plnou hlavu sváteční atmosféry. Gottwald byl ale plný pomsty. Právě ten den měl svůj úplně první proslov jako komunistický poslanec. A jaké bylo téma? Násilné převzetí moci.

„Je nutno skoncovat s vaším režimem, a to i pomocí ozbrojeného povstání, sociální revolucí, či diktaturou. Je potřeba vyvlastni banky i fabriky. V Moskvě nás učí, jak na to. Učí nás, jak vám zakroutit krkem. A vy moc dobře víte, že tam jsou na to přeborníci,“ hřímal Gottwald, který po zákazu Komunistické strany v roce 1938 vzal nohy na ramena a zpět se vrátil až v květnu 1945, když už bylo po všem.

Kléma a Marta

Jaký byl vlastně původ prezidentského páru? Gottwald byl vyučeným truhlářem, Marta zase nedoučenou číšnicí a služkou. Seznámili se na tancovačce. První český dělnický prezident i jeho žena tak splňovali na sto procent správný ideový původ, na který se však rychle zapomíná. Třeba Marta si velmi užívala života na hradě a oslovení „milostivá paní“.

Přestože chybělo Gottwaldovi formální vzdělání, nebyl hloupý. Byl naopak velmi inteligentní. Uvažoval takticky a většinu svých rozhodnutí měl velmi dobře promyšlených. Jinými slovy se choval tak, aby byl svými spolustraníky považován za strůjce nového společenského řádu v zemi.

Láska ke Stalinovi

V lednu 1945 se u Gottwalda objevila hemiplegie neboli obrna poloviny těla. Lékaři zjistili, že za to může syfilis. Bylo nutné nasadit intenzivní léčbu, jež se však budoucímu prezidentovi moc nelíbila. Měl totiž již za sebou dva infarkty a poškozená játra z přílišné konzumace alkoholu. Marta se snažila svého manžela zachránit, a tak trvala na tom, že se o něho musí postarat ta největší lékařská kapacita, která však musí mít v kapse rudou knížku.

Že to měli s Klementem lékaři těžké bylo možné vidět především v době Stalinova pohřbu. Žádný z jeho osobních lékařů už nebyl k dispozici. Nezáviděníhodného úkolu se tak musel ujmout Jindřich Karpíšek. Ten Gottwaldovi poradil, ať jede raději vlakem, prezident však jeho návrh hrubě odmítl. Dvouhodinové stání na smuteční ceremonii mu také nepřidalo. Opět byl vyzván, ať použije raději vlak, on však trval na letadle. Dostal tak penicilin a skoro celý let prospal. Během cesty mu ale zřejmě prasklo aneurysma.

Když v Praze vystupoval z letadla, bylo vidět, že mu to činí značné potíže. Jeho zdravotní stav se razantně zhoršil. Nikdo však nevěděl, co dělat, protože jeho lékařské záznamy byly uzamčeny v trezoru. Nebylo přece možné, aby se lékaři dozvěděli, že má pohlavní nemoc, která pravděpodobně způsobila výduť. Vše odtajnil až Gottwaldův zeť. Než se ale všichni stačili domluvit, bylo na jakoukoli operaci pozdě. Ten den znělo Gottwaldovo poslední přání takto: pivo, vývar a jablečné pyré. O dvě hodiny později zemřel.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Klement Gottwald

Česká televize: Rudí prezidenti

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články